Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Voedselsoevereiniteit door LED-lampjes?

In de bodem speelt het bodemleven rond de haarwortels van planten een sleutelrol bij het aanleveren van waardevolle organische voedingsstoffen die rijk zijn aan sporenelementen die nodig zijn voor een gezonde plant. De samenwerking tussen microben en haarwortels vindt alleen plaats in de rhizosfeer. Dat dunne grensvlak tussen haarwortel en bodem is een zeer complex terrein waar heel specifieke omstandigheden nodig zijn om een optimale uitwisseling van voedingsstoffen tussen plant en bodem mogelijk te maken. Het is ook deze rhizosfeer waaraan nog heel wat onderzoek moet plaatsviden. Daarbij kan wel worden voortgebouwd op wat met name Russische en Duitse wetenschappers in vorige eeuwen al hebben uitgezocht over de belangrijke rol van het bodemleven. Alleen is hier en daar de stofdoek nodig voor een actualisatie en kunnen nieuwe onderzoeksmethoden worden ingezet.

Natuurlijk kunnen we ingenieuze bladbemesting toepassen om planten te voeden, en in acute situaties kan dat best verdedigbaar zijn om een oogst te redden. De toepassing op reguliere basis veronderstelt echter een kapitaal-intensief verdienmodel dat slechts door een select clubje technologische bedrijven kan worden toegepast. Juist daarom wordt het door de industrie ook naar voren geschoven, en gepresenteerd als weer een nieuwe 'oplossing' voor het ondertussen welbekende virtuele voedselprobleem. In werkelijkheid is er een mondiaal probleem met een eerlijke(r) voedseldistributie, waarvan de oplossing internationale politieke wil vraagt. Achter de schermen is de technologische oplossing slechts bedoeld om een voorsprong te nemen op de rest van het commerciƫle peloton en heeft dus niet direct affiniteit met een mondiale oplossing van het achterliggende bodemprobleem. De bodemdegradatie is veroorzaakt door intensieve bodemuitputting in het industriƫle tijdperk, waardoor het voor steeds meer regio's moeilijker wordt hun eigen volwaardige voedsel te produceren, simpelweg vanwege het ontbreken van gezonde bodems. Dit proces dient te worden teruggedraaid, waarbij elke regio haar eigen bodems restaureert met voldoende humus, zodat tegelijkertijd mondiale doelstellingen voor milieu- en klimaatbeheer kunnen worden gerealiseerd. Of we daar LED-lampjes en computergestuurde voedselflats bij nodig zullen hebben is nog de vraag. Expertise in bodemrestauratie is veel urgenter.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring