Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Roelf Havinga

E-mail: info@team-ecosys.nl

Mineralen en koolstof de beste natuurlijke bescherming tegen ziekten en plagen

Roelf Havinga van TEAM Ecocys: Investeren in een bodem met koolstof en mineralen in balans, is op termijn de beste garantie voor goede bodemvruchtbaarheid, vochtbergend en drainerend vermogen, goede gaswisseling en natuurlijke bescherming tegen ziekten en plagen. Als toegift voor de teler, de slagroom op appeltaart, werkt het ook nog eens onkruidremmend!

Voor de consument is voeding afkomstig van een bodem in balans (automatisch) rijk aan voedingsstoffen en mineralen. Deze voeding is het beste medicijn tegen beschavingsziekten en de beste garantie op een vitaal leven.

De recente bijdragen van Peet de Krom en Joris Kollewijn in Biojournaal over de grote overlast dit jaar van ziekten en plagen in de biologische groenteteelt maken duidelijk dat mineralen en koolstof de beste (meest goedkope) natuurlijke bescherming tegen ziekten en plagen zijn. Dit was reden voor Roelf Havinga van TEAM Ecosys om het onderstaande opiniestuk in te sturen:

Het verhaal van Peet de Krom over spreeuwen als remedie tegen de koolmotjes in de spruiten van afgelopen maandag bevestigt dat het loont even te wachten met ingrijpen. De natuurlijke gewasbeschermers komen wel op afroep, maar moeten wel mobilisatie tijd gegund krijgen. Het signaal van overlast was door het gewas met vluchtige geurstoffen in de lucht gezet. Vergelijk het met humane hulpverlening bij natuurrampen. Daarbij duurt het ook een paar dagen tot een week voordat de hulpverlening goed op gang is gekomen.

Na de vakantie komen wij medio september met completere informatie over de noodzakelijke mineralen en hoeveelheid humus die minimaal vereist is om tijdens het groeiseizoen de aantallen en variatie in bodemleven te krijgen om jullie gewassen zo optimaal mogelijk van mineralen en voedingsstoffen te voorzien en te beschermen tegen ziekteverwekkende organismen.

Ongewervelde dieren, zoals wormen, aaltjes, springstaarten, (micro)spinnen, mieren, insecten, bacteriƫn, schimmels en dergelijke hebben een uitwendig pantser van chitine. De ziekteverwekkende organismen hebben echter vier stoffen extra in de chitine. Deze vier verbindingen zijn niet aanwezig in de chitine van de 'gewenste' organismen. Door deze vier extra verbindingen smaken ze beter.

Bij voldoende bodemleven, in aantallen en diversiteit, zal het aantal schadelijke organismen door vraat van de gewenste organismen voldoende laag blijven, om economische schade te voorkomen. De aanwezigheid van deze vier extra verbindingen verklaart ook waarom bepaalde natuurlijke middelen wel effectief zijn tegen schadelijke organismen maar geen tot geringe schade veroorzaken bij 'gewenste' organismen. De chitine wordt dan opgelost/afgebroken op deze vier aangrijpingspunten. Als je luchtpijp instort is het snel met je gedaan. Het wordt tijd dat het verbod op het gebruik van dergelijke natuurlijke beschermingsmiddelen zoals olie en poeder van de neemboom wordt opgeheven. Ook verschillende zepen van extracten van kruiden, planten en bomen dreigen verboden te worden, ondanks (wetenschappelijk) bewezen natuurlijk ziektewerende en productie verhogende eigenschappen. Deze zepen hebben biocide werking, zonder dat er chemische biociden als penicilline en vancomycine in zijn verwekt. Ze werken dus ook tegen multi-resistente Staphylococcen auries (MRSA) bacteriƫn. Het is aan de standsorganisaties om de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen in stand te houden. Nu dreigt deze lijst te verdwijnen onder het lobby geweld.

De effectiviteit van de uitgevoerde bemesting en bladvoeding zijn te monitoren aan de hand van brixwaarden en zuurgraad (pH) van het blad- of plantsap. Bij brixwaarden van 10-12 of hoger en bij een pH 6,4 is het gewas over het algemeen vitaal genoeg om geen last te hebben van ziekten en plagen (insectenvraat). Als je gezond bent word je niet ziek/hoef je niet geruimd te worden.

Samengevat


Roelf Havinga, TEAM Ecosys, Twello
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring