Home | Contact | Mijn account | RSS | |
|
Waarom de vitaliteit van gewassen bepaalt hoe gezond ons voedsel isIn de bodem is de aanwezigheid van een heel arsenaal aan goed opneembare voedingsstoffen van levensbelang voor de vitaliteit van een plant. Zonder organische verbindingen bijvoorbeeld die sporenelementen bevatten, kan het bodemleven niet de verschillende eiwitten produceren die gewassen nodig hebben bij de vorming van allerlei enzymen op sleutelposities in de stofwisseling, die de aanmaak van secundaire stofwisselingsproducten regelen. En dat zijn nu juist de stoffen waarmee de weerstand en vitaliteit van de geteelde gewassen nauw samenhangen. Zonder enzymen in de plant is het dus onvermijdelijk dat ook ons voedsel te weinig van de hulpstoffen gaat bevatten die het lichaam nodig heeft om dat voedsel goed te kunnen verteren. Lege calorieën krijgen daardoor de overhand en vormen het begin van een obesitas-probleem dat weer aan de basis staat van het ontstaan van diabetes-2.Als we de bestrijdingsmiddelen en antibiotica even buiten beschouwing laten, ligt de oorzaak van het voedselkwaliteitsprobleem dus voor een belangrijk deel in de bodem: als er geen organische hulpstoffen beschikbaar zijn gaat er met het samenstellen van eiwitten (en enzymen zijn ook eiwitten) iets heel erg fout. Het bodemleven (bacteriën, schimmels etc.) kan dan alle organische bouwstenen die nodig zijn voor dit soort stoffen niet meer compleet aanleveren. Het bodemleven komt daardoor buiten spel te staan en verdwijnt langzaam maar zeker. Zonder voldoende organisch gebonden sporenelementen en bodemleven kan een plant dus minder eiwitten opnemen en enzymen vormen, wordt daardoor minder vitaal, bouwt te weinig weerstand op en vormt geen volwaardige (=gezonde) voedselbron meer voor de mens. Die blijft vervolgens zitten met verteringsproblemen en ontwikkelt obesitas en suikerziekte, plus een hele serie andere welvaartsafwijkingen. Terug naar Home |
|
|||||||||||||
|
|
|