Home | Contact | Mijn account | RSS |

45% landbouwgronden van de EU in deplorabele toestand (rapport EC-AGRI)

6 juni 2017
De Europese landbouwgronden staan onder druk door water- en winderosie, een gebrek aan organische stof en bodemverdichting. Een nieuw rapport stelt dat de bodem een speerpunt moet worden in het komende Gemeenschappelijke landbouwbeleid. Op vraag van de landbouwcommissie van de EU deden wetenschappers van Wageningen Universiteit en de universiteiten van Aarhus en Cordoba onderzoek naar de kwaliteit van de landbouwgrond in Europa.

Het rapport 'Preserving agricultural soils in the EU' stelt dat circa 45 procent van de Europese landbouwbodems te weinig organische stof bevat, zodat ze onvoldoende vruchtbaar zijn en onvoldoende watervasthoudende en -doorlatende eigenschappen hebben. Een derde van de bodems is verdicht, door het gebruik van te zware landbouwmachines. Daarnaast is op drie miljoen plekken bodemvervuiling geconstateerd. Tot slot wordt 20 procent van de landbouwgrond in Europa bedreigd door water- en winderosie.

Dat zijn flink wat problemen waar onvoldoende aan wordt gedaan binnen de EU. Ook zou het gevoel van urgentie ontbreken. Het rapport concludeert dat de situatie voldoende ernstig is om er iets aan te doen. De beleidsvoorstellen blijven echter beperkt tot reeds genomen beleidsbesluiten en het maken van een speerpunt bodem in het komende Gemeenschappelijke Landbouwbeleid van de EU.

Lees verder op BioForum Vlaanderen
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Berge, H.F.M. ten, Schroder, J.J., Olesen, J.E. and Giraldez Cervera, J.V. 2017, Research for AGRI
Committee – Preserving agricultural soils in the EU, European Parliament, Policy Department for Structural and Cohesion Policies, Brussels

Download rapport
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring