Home | Contact | Mijn account | RSS |

Grootschalige mestfraude trekt wissel op natuur in Noord-Brabant en Limburg

26 juni 2017
Boeren die meer mest produceren dan zij volgens de milieuregels op eigen grond mogen afzetten, moeten het overschot afvoeren. Dat kost (tamelijk veel) geld en nodigt dus uit tot sjoemelen.

De pakkans is klein en maatregelen van de afgelopen jaren lijken nog geen resultaat te hebben. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in een evaluatierapport van het Nederlandse meststoffenbeleid dat vandaag is verschenen.



De regels voor de afzet van mest hebben jarenlang een gunstig effect gehad: grondwater en oppervlaktewateren in Nederland zijn schoner geworden door minder vervuiling van meststoffen zoals fosfaat en nitraat. Maar de verbetering zet niet verder door, en in sommige regio’s bevat het water nog altijd veel hogere doses meststoffen dan toegestaan.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de ‘zuidelijke zandgronden’ in Brabant en Noord-Limburg. Het PBL concludeert dat boeren daar veel meer mest op het land brengen dan is toegestaan. In de boekhouding vullen deze boeren in dat de mest, zoals dat bij wet verplicht is, is afgevoerd. Daarmee plegen zij fraude. Het PBL schat dat “circa 30-40 procent van de mest in het zwarte circuit zit”. Zo wordt het onmogelijk om milieudoelstellingen te halen. “Dat hier dingen misgaan, is evident”, zegt Hans van Grinsven, programmaleider Landbouw van het PBL. “Dit is echt een probleem.”

Lees verder op Trouw.nl
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring