Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Nederlandse gemeenten hebben geen idee wat TTIP inhoudt

24 april 2015
Gemeenten in onze buurlanden gaan de barricades op om zeggenschap te krijgen bij de onderhandelingen van TTIP. Nederlandse gemeenten doen voorlopig niet mee aan de actie. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.

Investor-State-Dispute Settlement (ISDS)
Er zijn grote zorgen over het Investor-State-Dispute Settlement (ISDS), in de volksmond ook het arbitragemechanisme van TTIP genoemd. Bedrijven krijgen het recht om staten aan te klagen als er wetten worden opgesteld of besluiten zijn genomen die de bedrijfswinsten in gevaar brengen. De Duitse en Franse regio’s maken zich al een tijd zorgen over TTIP. Inmiddels hebben honderden gemeenten gemeld dat ze inspraak willen bij de TTIP-onderhandelingen.

Binnenlands Bestuur schrijft:

In Nederland gaat het er bij lokale overheden iets anders aan toe: op de vraag wat TTIP betekent voor lokale overheden en wat de mogelijke gevolgen van het handelsakkoord voor provincies en gemeenten zijn, blijft vrijwel overal een antwoord uit, zo blijkt uit een inventarisatie van Binnenlands Bestuur. Bij diverse provincies, gemeenten, de VNG, het Interprovinciaal Overleg, het Huis voor Nederlandse Provincies en een aantal provinciale lobbyisten in Europa is er geen kennis over welke mogelijke gevolgen er voor lokale overheden zijn. De meeste organisaties geven aan dat er geen dossier is, of dat er niemand zich genoeg in het onderwerp verdiept heeft.

Lees verder op Joop.nl
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring