Home | Contact | Mijn account | RSS | English

4000 ton zaad van lokale boeren vernietigd door gouvernement Colombia

24 april 2014
De groene revolutie veroorzaakte in Colombia (zoals ook elders) een verschuiving van het agrarisch landbouwmodel van de Andes naar een industrieel model dat afhankelijk is van chemicali├źn. Daardoor is al 80% van de agro-biodiversiteit verloren gegaan.

Colombiaanse overheidsinstellingen hebben nu meer dan 4000 ton zaadgoed dat door lokale boeren was geproduceerd, zonder pardon vernietigd.

Aanleiding was het ratificeren van vrijhandelshandelsverdragen met de VS en Europa, waardoor wetten werden ingevoerd die het gebruik van inheemse en creoolse zaadrassen opeens illegaal maakte.

Het Netwerk van Beschermers van de Zaden van het Leven (La Red de Guardianes de Semillas de Vida) voert acties om traditionele en inheemse zaden uit elke regio te bewaren om lokale markten te voorzien van een diversiteit aan zaden en voedsel.

In april 2014 reist een delegatie van het RGSV door Europa om steun te verwerven voor een actie tegen het criminaliseren van het gebruik van lokale zaadrassen. Een petitie-formulier kunt u hier downloaden, voor verzending naar de Colombiaanse ambassadeur in Den Haag, Zijne Excellentie Eduardo Pizarro Leong├│mez.

Begin februari werd bekend, dat paramilitaire groeperingen in Colombia beloningen uitloven voor het doden van linkse politici die "de boeren ophitsen tot stakingen en zo het goede functioneren van de regering verhinderen". Ook medewerkers van mensenrechten-organisaties en leden van lokale boerenorganisaties kregen zulke bedreigingen te horen. De strijd voor het behoud van eigen zaaigoed neemt in Colombia dus nog geheel andere vormen aan dan hier in Europa.

Meer info: Zie rechtsboven
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring