Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Risico's van Imidacloprid heroverwogen door WUR en RIVM

23 april 2014
In 2010 heeft de Nederlandse toxicoloog Henk Tennekes in het vaktijdschrift Toxicology beschreven dat de chronische toxiciteit van imidacloprid voor aquatische arthropoden ernstig is onderschat en dat de blootstellingstijd een versterkende werking heeft op de toxiciteit van Imidacloprid en Thiacloprid voor ongewervelde dieren. Dat was al sinds 2009 na de publicatie van Francisco Sanchez-Bayo in het tijdschrift Ecotoxicology bekend. Het Ctgb heeft in 2011 bij de herbeoordeling van de neonicotinoiden deze publicaties volledig genegeerd.

Toch werd in Wageningen wel een experimentele inhaalslag uitgevoerd in het laboratorium van Paul van den Brink om de chronische toxiciteit van imidacloprid voor aquatische ongewervelden nader te onderzoeken. De resultaten hebben de conclusies van de Tennekes-publicatie in alle opzichten bevestigd. In de Wageningse publicatie (Ivo Roessink, Lemessa B. Merga, Hans J. Zweers, Paul J. Van den Brink, Env. Toxicol. Chem. 2013; 32:1096–1100) zijn verwijzingen naar het werk van Sanchez-Bayo en Tennekes echter nog ver te zoeken.

Het Ctgb heeft in januari 2014 op basis van het werk van Roesink et al. de toepassingen van Imidacloprid beperkt en het RIVM pleit nu voor een strengere waterkwaliteitsnorm voor deze stof. Het oppervlaktewater in landbouwgebieden is echter al sinds 2003 sterk verontreinigd met Imidacloprid en Tennekes heeft sinds 2009 gewaarschuwd voor de enorme bedreiging die van deze milieuverontreiniging uitgaat. Hij heeft zijn waarschuwing met zeer verontrustende gegevens over de achteruitgang van insecten en insectivore soorten onderbouwd. Het is moeilijk te verteren dat overheidsinstanties het belangrijker vinden geen gezichtsverlies te lijden dan de gezondheid van het milieu te beschermen.

Bron: Boerderij.nl
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring