Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Nieuwe uitbraak Q-koorts blijft een reëel gevaar: besmetting in Heteren

25 juli 2014
In Heteren (Gld) is op 17 juli een besmetting met Q-koorts vastgesteld bij melkgeiten. Op het bedrijf zijn zo'n 800 melkgeiten aanwezig. Het bedrijf heeft niet eerder te maken gehad met een besmetting. De bron van besmetting is onduidelijk. Het bedrijf zal de komende maanden door de inspectiedienst NVWA worden gemonitord.

De melkgeiten waren voor 1 augustus 2013 gevaccineerd en ook in 2014 is het grootste deel van de dieren al gevaccineerd, schrijft staatssecretaris Dijksma in een Kamerbrief. Volgens de bewindsvrouw vormen nieuwe besmette bedrijven die de vaccinatie tijdig en correct hebben uitgevoerd 'slechts een zeer beperkt risico voor de gezondheid van omwonenden'. Wel kan er sprake zijn van een verhoogd risico op besmetting van mensen bij direct contact met de dieren. Voor het bedrijf geldt een bezoekersverbod en er worden extra hygiënemaatregelen toegepast.

Op dit moment hebben 13 bedrijven in Nederland een Q-koorts besmetstatus, waarvan er bij één bedrijf sprake is van een herbesmetting.

Bron: boerderij.nl

Q-koorts rapport Nationale Ombudsman 2012/100
De relatie tussen de overheid en de Q-koortspatiënten is ernstig geschaad. De overheid had de burger gedurende de Q-koortsepidemie onvoldoende op haar netvlies staan. En nog steeds kijkt de overheid onvoldoende naar wat de burger nodig heeft om weer verder te gaan. Dat is niet behoorlijk. Dat concludeert de Nationale ombudsman rapport ‘Het spijt mij; over Q-koorts en de menselijke maat’. Hij doet een aantal aanbevelingen om het vertrouwen te herstellen.

Voor het complete rapport zie rechtsboven.

Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Download Q-koorts rapport
Nationale Ombudsman
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring