Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Bijensterfte, de bedreigende BIJzaak

9 mei 2014 20:00 - 22:20
Omschrijving
De mens kan niet zonder bijen. De meeste groente- en fruitsoorten die verbouwd worden voor consumptie zouden niet kunnen groeien zonder de bestuiving van deze insecten. Bijen zijn essentieel voor de biodiversiteit en leveren jaarlijks miljarden op aan de landbouw in de Europese Unie.

De laatste jaren zijn er buitengewoon veel bijen gestorven. Niet alleen imkers en boeren, maar ook wetenschappers en politici slaan alarm: als deze trend zich voortzet, dreigt ons ecosysteem en onze voedselzekerheid in gevaar te komen. Daarom organiseert De Balie in samenwerking met Greenpeace een avond over de bijen, waarin de betekenis en toekomst van deze onmisbare beestjes besproken wordt.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de bijensterfte? Hoe kunnen we de manier waarop landbouw werkt in Nederland aanpassen om dit probleem tegen te gaan? Welke oplossingen worden nu al in de praktijk gebracht? En hoe kan de industrie en de politiek een rol spelen om tot een oplossing op grote schaal te komen? Hierover gaan we in gesprek met imkers, boeren, wetenschappers en politici.

Met onder anderen:

Jeroen van der Sluijs (Universitair hoofddocent bij Milieu- en Natuurwetenschappen, Universiteit Utrecht)
Merijn Bos (Onderzoeker Landbouwecologie, Universiteit Leiden)
Michael Kester (general manager Syngenta, bestuurslid van Nefyto)
Jaap Molenaar (Voorzitter van de Bijenstichting)
Jan Knook (Teler van biologische bloemen)
Joris Beacke (ZLTO)
Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks)
Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid Christenunie)
Herman van Bekkem (Campagneleider Greenpeace)

Cato Fluitsma (accordeon/zang) vertolkt haar lied over de bijensterfte 'De Koningin is moe' samen met violist Vincent van Dam.

Moderatie: Teun van de Keuken

Locatie
De Balie
Amsterdam

Kosten
€9,50

Aanmelden
[Link2:http://www.debalie.nl/agenda/programma/de-bedreigende-bijzaak/e_9489735/p_11347423/http://www.debalie.nl/agenda/programma/de-bedreigende-bijzaak/e_9489735/p_11347423/][De Balie
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring