Home | Contact | Mijn account | RSS | English

'De Strijd om ons Zaad' debat op het Food Film Festival

10 mei 2014 16:00
Omschrijving
Talkshow | 120 min | Engels gesproken |
Zaterdag 10 mei | 16:00 uur | MC Theater
In samenwerking met OneWorld in combinatie met de film Seeds of Time

Edie Mukiibi (vice-President Slow Food International en landbouwkundige uit Uganda)
Rosanne Hertzberger (NRC, DWDD)
Bert Visser (Wageningen UR)
Ido Verhagen (Access to Seeds)
Dagvoorzitter Teun van de Keuken

In 2013 vond op het Food Film Festival 'Het Grote GMO Debat' plaats. Tijdens dit debat werd uitgebreid stilgestaan bij de vraagstelling wat GMO precies is. Met De Strijd om ons Zaad gaan we een stap verder en bekijken we welke routes te bewandelen zijn om voedselzekerheid in de wereld te garanderen. Hierbij is de kwestie wel of geen genetische modificatie het heetste hangijzer. Zaden vormen de bron van het voedsel waarmee we de wereld te eten geven. Wie is er eigenaar van dit zaad? Een handjevol multinationals, de kleine boer in Afrika, of is het zaad van iedereen?

Ter introductie van het onderwerp kijken we de film Seeds of Time (Sandy McLeod, 2013). Hierin wordt pionier Cary Fowler gevolgd in zijn strijd om zaad- en gewassendiversiteit voor de wereld te bewaren. Door industrialisatie van de landbouw is een enorme diversiteit aan gewassen verloren gegaan. Fowler is de bedenker en oprichter van de zaadbank in Spitsbergen. De film neemt de kijker mee van de zaadbank van Vavilov in Rusland naar Peru, en brengt alle mogelijkheden voor het bewaren van diversiteit in kaart: van het invriezen van zaden van over de hele wereld in de bergen van Noorwegen, tot het herintroduceren van traditionele aardappelrassen bij kleinschalige boeren in Peru.

Naar aanleiding van de film gaan we in de debat met Edie Mukiibi en Rosanne Hertzberger en proef je de lekkerste hapjes die de diversiteit in voedsel laten zien.

Locatie
MC-theater
Polonceaukade 5
1014 DA Amsterdam

Kosten
€10,50

Aanmelden
Online via Food Film Festival voor event: Film Seeds of Time + Debat One World
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring