Home | Contact | Mijn account | RSS | English

"Andere Koek!" excursie naar Belgische experts in compost en polyculturen

27 juni 2012 8:00 - 21:30
Omschrijving

Andere Koek! - Over zwart goud en een eetbare stadsjungle

Op woensdag 27 juni organiseert de Vereniging voor Milieuprofessionals (VVM) in samenwerking met het Initiatief Bewust Bodemgebruik en De Waard Eetbaar Landschap (NVLV lid Fransjan de Waard) een excursie naar Belgische systeemvisionairen rond compost en polyculturen.

Programma:

08.00 uur   vertrek uit Utrecht

10.00 uur   Ontvangst en rondleiding op Hof ter Winkelen, de compostwerf van het Comité Jean Pain te Londerzeel (B)

Op de compostwerf van het Comité Jean Pain heeft men het thuiscomposteren tot kunst weten te verheffen. Sinds 1975 onderzoekt een paar pioniers hier in de praktijk alle variabelen van de kleinschalige compostering van organisch materiaal. De aldus ontwikkelde kennis en expertise is op zich al van bijzondere waarde, en wordt van hieruit bovendien op een unieke manier verspreid. Behalve via voorlichting aan bezoekers van de werf en trainingen aan landbouwkundigen uit ontwikkelingslanden heeft het Comité Jean Pain sinds begin jaren 90 duizenden Belgische burgers opgeleid tot 'compostmeester', die elk in hun lokale omgeving actief worden als ambassadeurs van de thuiscompostering. Dankzij deze decentrale insteek kunnen ook alle gemeentes goed geïnformeerde beleidskeuzes maken.
Op de eenvoudige locatie in Londerzeel, ten westen van Mechelen, krijgen wij onder meer te zien, te horen, te voelen en te ruiken wat de kwaliteiten zijn van combinaties van specifieke materialen (van aardappelschillen tot zaagsel), hoe deze ontstaan via 'warme' en 'koude' methoden en technieken (hopen, bakken, vaten, wormensystemen enz.), hoe de successie van micro-organismen daarbij verloopt, welke toepassingen er voor diverse soorten compost bestaan, en wat dit alles de samenleving kost en oplevert.

12.00 uur   lunch

13.45 uur   vertrek naar Moeskroen + tolk

15.00 uur   Ontvangst en rondleiding in zaadbank en tuin van de Fraternité Ouvrière te Moeskroen (B).

Zowel de achterkamer als de achtertuin van Josine en Gilbert Cardon laten bij hun vele bezoekers een blijvende indruk achter. Achter de voordeur in hun grauwe, maximaal versteende straat ligt een ecosysteem verscholen dat de geuite associaties met het paradijs lijkt te verdienen. Vanuit de filosofie dat kennis voor iedereen is, geschoold of ongeschoold, en dat voor gezond voedsel al precies hetzelfde geldt, vormt het echtpaar Cardon al zo'n veertig jaar de spil van de lokale Fraternité Ouvrière; op deze plek fungeren zij als de hoeders van het zaadgoed van inmiddels zo'n 6.500 verschillende soorten eetbare planten en struiken. In hun achtertuin staat een deel van dit erfgoed geplant - een ware jungle in de stad.
Het eetbare bos in de achtertuin staat zo dicht en overvloedig geplant, dat men er binnen de kortste keren verdwaalt. Daarbij ervaren bezoekers direct hoe onvergelijkbaar productief een polycultuur kan zijn - met eetbare bladeren, groente en fruit op elke denkbare hoogte, het hele jaar door. Alles zonder enige externe input van energie, kunstmest of bestrijdingsmiddelen, slechts beheerd door te zaaien, te stekken en te oogsten.
Jaren terug werd in deze jungle door een universitair onderzoeksteam het humusgehalte van de bodem vastgesteld. Omdat het werd bepaald op een onwaarschijnlijk hoge 12%, dwz. tweemaal een prima score, kwam hetzelfde team nog eens terug voor een verificatie; die 12% bleef staan.

17.30 uur   eten + voordracht, gesprek etc.

19.00 uur   vertrek naar Utrecht

21.30 uur   aankomst Utrecht

Kijk voor meer informatie over deze excursie op www.vvm.info/?pid=main&id=718 of download de flyer rechts op deze pagina.

Kosten
VVM leden € 95,= / Niet leden € 135,= excl. btw. Het maximaal aantal deelnemers is 35 personen.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden bij VVM voor deze excursie via tel. 030 - 232 29 89 of e-mail: bureau@vvm.info. Bij annulering na 20 juni a.s. zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd.

Informatie
Meer informatie is te verkrijgen bij Fransje de Waard, tel. 06-19572100 of e-mail: fdewaard@xs4all.nl.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring