Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Greenpeace 'Growing Doubt' bijeenkomst over gentech in Den Haag

6 november 2012 15:00 - 16:30
Omschrijving
Op dinsdag 6 november organiseert Greenpeace een bijeenkomst in Den Haag in het kader van hun Europese 'Growing Doubt' tour. In deze serie bijeenkomsten wijst Greenpeace het publiek en beleidsmakers op de vele nadelen die een eventuele toelating van genetisch gemodificeerde gewassen in Europa zou hebben.

Momenteel is de toelating in behandeling van 26 genetisch gemodificeerde gewassen om verbouwd te kunnen worden binnen de Europese Unie. Van deze 26 zijn er 19 gemodificeerd met een herbicide resistentie. De gewassen zouden reeds in 2013 toegelaten kunnen worden.

In de USA zijn al veel ervaringen opgedaan met de verbouw van deze gewassen. Na een initiële probleemloze periode, steken al gauw problemen de kop op als herbicide resistente onkruiden (de zogenaamde 'super weeds') en de noodzaak tot het steeds verhogen van de herbicide doseringen. Ook heeft de grootschalige verbouw van gentech variëteiten het vrijwel onmogelijk gemaakt voor boeren om nog terug te keren naar gangbare variëteiten (het zaad wordt niet meer aangeboden) en verslechtert het economische plaatje constant voor de boeren, terwijl de afhankelijkheid van toeleverende bedrijven is vergroot.

En dan hebben we het nog niet gehad over de milieu- en volksgezondheids-effecten die de verwachte toename van het herbicide gebruik (veelal glyfosaat) met zich mee zal brengen.

Op de bijeenkomst in Den Haag zullen twee Amerikaanse boeren (Wes Shoemyer and Wendel Lutz) aan het woord komen over de problemen die zij hebben ondervonden (en ondervinden) door de grootschalige introductie van genetisch gemodificeerde gewassen.

Ook zal Dr. Charles Benbrook, een gerespecteerd Amerikaans landbouweconoom, de resultaten toelichten van zijn analyse 'Glyphosate-tolerant crops in the EU', over de gevolgen die een grootschalige introductie van gentech gewassen in de EU met zich mee zou brengen. Een samenvatting van dit rapport is hier te lezen, en het volledige rapport hier.

Zie ook deze (Engelstalige) pagina van Greenpeace over de 'Growing Doubt' tour. Op deze pagina is ook een korte film te zien (Nederlands ondertiteld) waarin de beide bovenstaande Amerikaanse boeren aan het woord komen, alsmede de verhalen van mensen wonend in de gentech soja gebieden in Argentinië.

Doelgroep
Parlementariërs, journalisten en overige belangstellenden.

Locatie
De bijeenkomst vindt van 15:00 tot 16:30 plaats in de zaal boven Cafe Dudok, Hofweg 1-a, in Den Haag.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring