Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Produceer zonnestroom met kwaliteitspanelen aangeschaft via het NVLV

5 juni 2014
Zonnepanelen / PV-panelen zijn profijtelijk. Binnen de economische levensduur bespaart de gemiddelde huishoudelijke investeerder zo’n € 10.000 of meer.

Voor ondernemers is de netto investering maar 20% van de bruto investering, door subsidies.
Bovendien reduceert de investeerder voor 100% de afhankelijkheid van fossiele energie en daarmee de uitstoot van CO2.

Ecoverbruik.nl is een organisatie zonder personeel met als doelstelling: PV-panelen voor iedereen. Ecoverbruik.nl heeft daarom ook een financiering voor de investering beschikbaar tegen 2,9% rente gedurende 11 jaar. Ecoverbruik.nl drijft op reclame van mond tot mond en kan dus niet anders dan zorgeloze topkwaliteit leveren, want anders werkt mond tot mond reclame niet. Om dit te stimuleren sponsort Ecoverbruik.nl het NVLV met € 100 per opdracht, gegeven door een betalend lid van de vereniging. Bij twintig of meer opdrachten door leden van de vereniging volgt er nog een extra premie! Iedereen blij.

Hoeveel PV-panelen?
 1. Het stroomverbruik van een gemiddeld gezin begint ergens bij 2000 kWh (kiloWattuur) per jaar, maar is vaker 3000 of 4000 kWh. In deze orde moet de opbrengst van de PV-panelen dus ook liggen. Een gemiddeld gezin heeft dus al snel 8 PV-panelen nodig.
 2. De elektriciteitsmeter registreert de stroom die is afgenomen uit het elektriciteitsnet en trekt daar weer van af hoeveel stroom er uit de PV-panelen aan het net is teruggeleverd. Dit wordt “salderen” genoemd. Aan het salderen zijn geen wettelijke grenzen gesteld.
 3. Als je meer opwekt dan je zelf gebruikt, dan lever je het surplus terug aan het net. Hier zijn wettelijk zoals gezegd geen beperkingen aan, maar: de meeste energiebedrijven betalen voor het surplus alleen de “kale” stroomprijs, ongeveer € 0,07/kWh. Stroom uit een PV-installatie kost een huishouden ongeveer € 0,11/kWh. Meer terug leveren dan zelf gebruiken is dus niet echt rendabel. Alleen Greenchoice betaalt per jaar voor de eerste 1.000 kWh teruggeleverd aan het net dezelfde prijs als die welke je aan Greenchoice betaalt voor afname.
 4. Het verschil tussen opgewekte en afgenomen stroom (surplus) mag je leveren aan iemand binnen je “postcoderoos”, de postcodes die jouw postcode omsluiten (wettelijk geregeld). Het energiebedrijf moet dit administratief voor je regelen en je regelt het zelf met je afnemer.
 5. Voor huurders van de Woning Stichting Wageningen geldt een beperkende regel: 50cm rondom de configuratie van de PV-panelen vrij laten. Er kunnen dan meestal niet meer dan 8 PV-panelen geplaatst worden.

Welke PV-Panelen?
Bauer Polykristallijn (Dark Blue) 255 Wpiek uit Duitsland. 8 panelen geven 1700 kWh per jaar
Bauer Monokristallijn (Full Black) 260 Wpiek uit Duitsland. 8 panelen geven 1768 kWh per jaar
Silevo Monokristallijn (Full Black) 300 Wpiek uit Canada. 8 panelen geven 2376 kWh per jaar*)
BenQ Monokristallijn (Full Black) 330 Wpiek uit Frankrijk.
*): richtwaarden voor gem. Nederlandse omstandigheden en Zuid-oriëntatie

Welke omvormer voor de PV-panelen :
Een omvormer is nodig om de gelijkspanning van de panelen om te zetten naar de wisselspanning waarop al onze huishoudelijke apparaten werken. De omvormer lijkt dus op een transformator, maar kan overweg met de gelijkstroom die nu eenmaal door PV-panelen wordt opgewekt. Ecoverbruik.nl gebruikt een hoofdomvormer van het fabrikaat Solaredge en een Solaredge Optimizer per PV-paneel.

PV-panelen schakeling: parallel of serieel
Parallel: alle panelen zijn direct verbonden met de omvormer via een eigen kabel. Het kost een beetje meer, maar is elektrisch gesproken zeer veilig en blusbaar in het geval van brand;
Serieel: alleen het eerste en het laatste paneel zijn met de omvormer verbonden. Daartussen zit de rest van de panelen achter elkaar + - + - + - geschakeld. Het geheel is iets goedkoper (minder kabel) dan parallel en niet blusbaar. Serieel schakelen levert een veel hogere eindspanning op en wordt dus alleen op uitdrukkelijk verzoek van de klant toegepast omdat brandweerlieden bij bluswerkzaamheden zware schokken kunnen oplopen.

Weetjes over PV-panelen


Als je de PV-panelen zelf uit eigen middelen betaalt, dan:
+ Ontvang je geen rente op je spaargeld dat je geïnvesteerd hebt in je PV-panelen;
+ Omdat de huidige spaargeld rente op zo'n 1,6% staat, is de rente op spaargeld in feite negatief, doordat de inflatie die vermindert met een stabiele 2,0% (resultaat: -0,4%); geen rente ontvangen is dus een zegen!
+ Vermindert je energie rekening met het aantal kWh/jaar dat je zelf opwekt, en indien je dak er geschikt voor is nadert dat de 100%;
+ Is je “winst” veel groter dan bij dezelfde PV-installatie gefinancierd.

Als je de PV-panelen financiert, dan:
+ Zit in de financiering de inflatie van 2% verwerkt;
+ Mag je de financieringsrente gevoelsmatig verminderen met het inflatie percentage;
-- Betaal je uiteindelijk meer dan de oorspronkelijke investering;
+ Vermindert je energie rekening met het aantal kWh/jaar dat je zelf opwekt, indien enigszins mogelijk met maar liefst 100%.

Financieringsvormen via Ecoverbruik.nl .
 1. Doorlopend krediet: onbeperkt boetevrij aflosbaar;
 2. Persoonlijke lening: hypothecair aftrekbaar omdat de PV-panelen aan het gebouw vast zitten en onderdeel uitmaken van de elektrische installatie.
 3. Niet realistische toetsing inkomen en woonlasten door een factoring bedrijf: RSBS, de heer Bert van der Steen: elektriciteitsbesparing, alimentatie en inkomsten als zelfstandige worden niet meegeteld.

Technische aspecten
 1. Realiseer je wel dat er een elektrische installatie op het dak ligt en dat water en elektriciteit elkaar in het algemeen niet verdragen.
 2. Bij minder kostbare, serieel geschakelde PV-panelen loopt de opgewekte stroom uit het eerste PV-paneel, door het tweede PV-paneel, door het derde PV-paneel enzovoort. De uitgangsspanning van een PV-paneel is maximaal 35V. Bij gemiddeld tien PV-panelen per woonhuis staat er over het dak dus een potentiaalverschil dat kan oplopen tot zo'n 350V! Hier zijn twee nadelen aan verbonden:
  A. Het potentiaalverschil over de PV-panelen kan de bliksem aantrekken;
  B. Voor de brandweer bestaat er electrocutiegevaar; men stuurt dus eerst een straal water omhoog naar de PV-panelen en doet de kraan van de brandslang direct weer dicht. Raakt de straal water de PV-panelen en er ontstaat door de 350V een vlamboog, dan staakt de brandweer onmiddellijk het bluswerk omdat het personeel geëlectrocuteerd zal worden bij doorgaan met blussen.
  Trek zelf je conclusie.
 3. Bij parallel geschakelde PV-panelen is de spanning nooit hoger dan de spanning van één PV-paneel, dus 35V en dit is lager dan de voor mensen toelaatbare veilige spanning van 42V. Bovendien plaatst Ecoverbruik.nl per PV-paneel een Solaredge Optimizer die de spanning per PV-paneel reduceert tot 1V. Een extreem veilige elektrische installatie dus op je dak waar zelfs een kind niet onbedoeld een schok van kan krijgen.


10-07-2014 Ing. Hessel Rienks, Panta Rhei / Ecoverbruik.nl hesselrienks@hetnet.nl

Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»

ing. Hessel Rienks hesselrienks@hetnet.nl,
ons contact voor info, levering en service en vertegenwoordiger van ecoverbruik.nl

Nieuw
Nu ook in portefeuille: een totaal systeem dat alle elektriciteit zelf opwekt met een volgende generatie zonnepalen, gebaseerd op dunne-film technologie die geen Silicium meer bevat. De kostprijs daarvan is een habbekrats van Silicium zonnepanelen. Het systeem wordt geleverd met een Japanse lucht/water warmtepomp (dus buitenlucht als bron- en warm/heet water als afgifte-systeem) met een geweldige C.O.P van 5, dus 1kW elektrisch er in en 5 kW thermisch er uit. Er zijn al twee varkensboeren die met deze technologie nul-energie-bedrijven zijn geworden.
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring