Home | Contact | Mijn account | RSS |

Sprekers themadag 11 april 2012 - René Pijl

"Gezonde en zieke klauwen"

Het is mij een genoegen om u als belangstellende voor deze themadag over bodem en klauw een inleiding te geven op mijn lezing met als onderwerp "gezonde en zieke klauwen".

Om te beginnen, wil ik u graag laten kennismaken met een paar verheugend gezonde hoornschoenen. Het schijnt momenteel een uitzondering te zijn om deze nog aan te treffen.

Al heel lang is bekend dat er eigenlijk drie belangrijke invloeden bestaan voor de gezondheid der klauwen van onze melkkoeien.

Ten eerste speelt de omgeving van de koe, de stal of weidegang, hierbij een rol. Bij de stal gaat het natuurlijk om de stalvorm. Hierin zijn verschillende typen vast te stellen die ieder hun verschillende invloeden hebben, zowel positief als negatief. De weide is de plek waar de koe uiteindelijk „thuis“ is maar die steeds verder buiten het bereik van het dier te vinden is. Het rund is ervoor bestemd om fris gras te vreten en te verwerken tot melk en vlees via haar uitgekiende verteringssysteem. Iets dat wij als mens niet kunnen.

Ten tweede heeft de voeding een grote invloed op de klauwgezondheid. Zoals al is opgemerkt, is gras het eigenlijke voedsel voor de melkkoe. De vraag is dus tot welk een laag percentage het aandeel aan gras in het voer van onze belangrijkste melkproducent is gedaald.

Ten derde heeft, na een relatief grote afstand tot de voeding, ook de fokkerij zijn aandeel.

Tijdens mijn lezing zal ik graag ingaan op het positieve effekt van weidegang. Verder komen de meest voorkomende klauwaandoeningen aan bod. Uiteraard met aandacht voor de mogelijkheden die ons ter beschikking staan om ze te bestrijden. Verder hoop ik u allen in grote getale te mogen ontmoeten en dat daarbij een gezonde discussie kan ontstaan.

Uw referent op 11 april 2012
René Pijl
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
links:
Website René Pijl
(in het Duits!)
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring