Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Film 'Molke Dilemma yn Afrika', over haperende melkveehouderij in Oeganda

17 oktober 2015
In deze Fryslân DOK brengt een volledig Fries team een bezoek aan Oeganda. Het team, bestaande uit een boer, een voorlichter, een veearts en een landbouwkundige doet een aantal alarmerende ontdekkingen. Ook het tegenbezoek van twee Oegandese melkveehouders aan Fryslân wordt in beeld gebracht.

Door de import van Holstein-Friese (HF) koeien in Oeganda, en het inkruisen van HF met eeuwenoude inlandse rassen door middel van kunstmatige inseminatie, is de veestapel in het Afrikaanse land Oeganda extra gevoelig geraakt voor ernstige veeziekten. Hoe kan dat? Het zorgt op dit moment voor een kwistig antibiotica-gebruik, waarmee de basis wordt gelegd voor een groot resistentieprobleem in de ziekenhuizen. Zijn antibiotica te goedkoop?

Klik voor het bekijken van de documentaire op de foto.
Tekst van de trailer: “Het gebruik van antibiotica in Oeganda en andere Afrikaanse landen is zorgwekkend hoog. Deskundigen vrezen dat over 10 jaar miljoenen mensen zullen sterven omdat bacteriën resistent zijn geworden tegen dit geneesmiddel. In Oeganda wordt veel antibiotica gebruikt, na import van de Holstein-Friese koe in de jaren zestig. Deze koe gaf twee tot drie keer zoveel melk als het lokale veeras. Een Fries team, bestaande uit boer, een veearts, een journalist en een landbouwkundige is op onderzoek in Oeganda. Hoe groot is het probleem en wat kunnen boeren in Oeganda doen om het gebruik van antibiotica terug te dringen?"
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring