Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Braziliaanse openbaar aanklager wil verbod op glyfosaat

23 mei 2015
Glyfosaat is in Brazilië het meest gebruikte gewasbeschermingsmiddel en één van de belangrijkste factoren voor het succes van de directe inzaai. De Braziliaanse openbaar aanklager wil nu het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden. Het middel, vooral bekend onder de naam Roundup, zou kankerverwekkend zijn.

In de zuidelijke deelstaten wordt na de oogst van tarwe geen grondbewerking toegepast, maar direct soja ingezaaid in de strooisellaag. Door het gebruik van rassen die resistent zijn tegen glyfosaat, zoals Roundup Ready-soja (RR-soja), kunnen ook na de opkomst van soja onkruiden worden bestreden door bespuiting met glyfosaat. Hierdoor worden kosten bespaard op grondbewerking en is er ook minder erosie. RR-soja vertegenwoordigt ruim 90 procent van alle gebruikte rassen.

Het verzoek om een verbod op het gebruik van glyfosaat is ingegeven door de resultaten van verschillende onderzoeken door internationale organisaties en de vele doden die aan het gebruik van het middel worden toegeschreven. In de zuidelijke deelstaten zou het om 88 overlijdensgevallen gaan in de periode 2009 tot 2013. Volgens de producent Monsanto is het middel veilig. Als het tot een verbod komt, verwacht de sojasector zeer grote problemen.

Het is erg onduidelijk of het verbod er zal komen. De oppositie tegen het voornemen zal erg groot zijn. Soja is het belangrijkste exportproduct van het land. Bovendien is er veel discussie over de onderzoeken waaruit de onveiligheid van glyfosaat zou blijken.

Bron: boerderij.nl
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring