Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Frankrijk verbiedt onkruidbestrijdingsmiddel Roundup

16 juni 2015

Frankrijk kondigt een verbod op de vrije verkoop van de onkruidverdelger Roundup aan. In België blijft het product van Monsanto voorlopig nog steeds verkrijgbaar.

De Franse minister van Milieu Ségolène Royal heeft zondag het verbod op de vrije verkoop van de onkruidverdelger Roundup in tuincentra aangekondigd. In België is het product van Monsanto nog steeds verkrijgbaar, al dringen Waals minister van Milieu Carlo Di Antonio en een aantal organisaties aan op een verbod op glyfosaat, het basisproduct in Roundup.

Kanker
In maart van dit jaar kwam glyfosaat in de actualiteit nadat onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hadden verklaard dat de herbicide kankerverwekkend zou zijn. Di Antonio vroeg daarop op 29 mei aan de bevoegde federale ministers om in navolging van Nederland de verkoop van glysofaat aan particulieren aan banden te leggen.

Ook enkele milieuorganisaties hadden eind april in een brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Landbouw Willy Borsus reeds hun ongerustheid over glysofaat uitgesproken. Ze vroegen een verbod op de verkoop van Roundup aan particulieren en een analyse van het gebruik van glysofaat in de landbouw en de impact op milieu en gezondheid.

Europa
Actieve substanties in pesticiden worden eerst geëvalueerd en goedgekeurd op Europees niveau. Om de tien jaar volgt een nieuwe evaluatie. Op basis van deze ‘positieve lijst’ bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) kan elk land vervolgens commerciële producten toelaten die stoffen bevatten die Europees groen licht hebben gekregen. Eind december van dit jaar verstrijkt de Europese goedkeuring voor glysofaat.

De woordvoerster van De Block was zondag niet bereikbaar voor commentaar.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring