Home | Contact | Mijn account | RSS |

Hoe komen we weer aan volwaardig voedsel?

Om de toenemende nutriëntentekorten (relatief of absoluut) in ons voedsel fundamenteel aan te kunnen pakken, moeten we het kunstmest- en bestrijdingsmiddelengebruik op voedselgewassen rigoreus terugdringen, zodat het bodemleven weer de kans krijgt een flinke humusbuffer op te bouwen en de haarwortels van de plant van complexe organische voedingsstoffen te voorzien. Belangrijk daarbij is steeds voldoende schone organische resten op het land terug te brengen, de bodem begroeid/bedekt te houden en ontbrekende sporenelementen aan te vullen in de vorm van steenmeel. Dat allemaal als voedsel voor het bodemleven. Pas dan wordt de organische koolstofkringloop goed gesloten en kan de bodem de plant weer zonder onderbrekingen van water en een afgewogen (en compleet) pakket van voedinsstoffen voorzien. En dat laatste is toch echt nodig om ons weer aan volwaardig voedsel te kunnen helpen.

De innige samenwerking tussen de haarwortels en zuurstofminnende bodemorganismen speelt een enorm belangrijke rol bij het organische voedselaanbod aan de plant en vraagt dus voldoende zuurstofrijke omstandigheden. De aanvoer van organische nutriënten is echter ook zeer gevoelig voor het middel glyfosaat, want dat brengt grote schade toe aan de aerobe bacteriën die verantwoordelijk zijn voor zoveel eiwitverbindingen die de mens niet zelf kan aanmaken. Die aerobe bacteriën komen normaliter overal voor en leven in het microbioom van bodem, plant, dier en mens. Glyfosaatresiduen brengen dus overal schade toe aan die groep, ook in de ingewanden van dier en mens, en dat vormt een zware belasting voor onze gezondheid.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring