Home | Contact | Mijn account | RSS |

Sofia Gatica c.s. uit Córdoba in Argentinië wijzen met succes Monsanto terug

2 december 2013
Malvinas Argentinas, een stadje van 15.000 inwoners, verzet zich fel tegen de komst van een zaadfabriek van Monsanto. Inwoners blokkeren al vier maanden de toegang tot de bouwplaats door middel van vijf kampen. De werken werden in oktober stilgelegd.

De rechtbank veegde de bouwvergunning voor de nieuwe fabriek in hun stadje, een van de grootste Monsanto-fabrieken voor ggo-maïszaaigoed, helemaal van tafel.

Wat vooraf ging:
De fabriek zou in maart 2014 operationeel moeten worden maar de werken werden in oktober stilgelegd. De inwoners van het stadje protesteren fel tegen de komst van Monsanto, sinds 18 september houden ze de bouwplaats bezet door middel van vijf kampen. Bij het gerecht dienden ze verschillende klachten in.

Donderdag 28 november 2013 probeerde de constructeur de blokkade te breken en meerdere vrachtwagens naar binnen te loodsen. Daarbij vielen meer dan twintig gewonden. Sofia Gatica werd daarbij zwaar gemolesteerd. Zaterdag kwamen er militairen aan te pas om de vrachtwagens opnieuw naar buiten te krijgen.

Besproeid met herbicide
De bezetters zijn grotendeels vrouwen. Ze weigeren zichzelf milieuactivisten te noemen. In Malvinas Argentinas kent iedereen wel iemand met ademhalingsproblemen of allergieën. Die doen zich voor wanneer de landbouwvelden van Córdoba, een van de grootste producenten van transgene soja in het land, met Roundup worden besproeid, een glyfosaat-herbicide van Monsanto.

Bron: demorgen.be

Klein Argentijns stadje verzet zich tegen Goliath Monsanto from Soulpress on Vimeo.

Dit verslag beschrijft het hardnekkig verzet van Malvinas Argentinas. Dit onooglijke dorp in Argentinië vecht in de frontlinie tegen Monsanto, één van 's werelds machtigste concerns. De biotech-reus Monsanto wil in Malvinas in Argentinië een fabriek van genetisch gemanipuleerd maïszaaigoed bouwen. In januari haalden de bewoners van Malvinas een eerste slag thuis. De bouw van de fabriek is stilgelegd. Maar wordt ze ook helemaal geschrapt ?

Argentinië is een van de grootste producenten van soja en maïs ter wereld. De soja gaat vooral als veevoer naar de Europese en Chinese bio-industrie. Het land wil die teelten nog aanzienlijk uitbreiden. Intussen worden de kleine boeren van hun land verdreven. Argentinië produceert vooral genetisch gewijzigde variëteiten, die hoofdzakelijk door Monsanto zijn gemaakt. Monsanto produceert ook de bijhorende onkruidverdelgers. Maar de sproeimiddelen maken de mensen ziek. Daarom willen de bewoners van Malvinas Argentinas niet van Monsanto's fabriek weten. Ze blokkeren nu al maanden de bouwwerf van Monsanto. Als David tegen GGOliath.

Deze reportage is deel 3 van de reeks 'De activist, van hindermacht naar ontwikkelkracht' gerealiseerd met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek

Deel 1: Zevenslag voor Zanon

Deel 2: Chili’s studenten schudden elitair bestel dooreen

Met dank aan Anahi Vila voor de hulp met de vertaling.

Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring