Home | Contact | Mijn account | RSS |

Amerikaanse boeren worden nu ook onrustig over de fusie Monsanto-Syngenta

16 juli 2015

De aangekondigde overname van Syngenta door Monsanto baart niet meer alleen milieu-activisten en aandeelhouders van Syngenta zorgen. Monsanto stuit nu ook op kritiek van zijn trouwste klanten tegen wil en dank, de Amerikaanse boeren in het Middenwesten van de VS. Die vormen een belangrijke factor in het Roundup-Ready universum van Monsanto. In dat man-made, mono-cropping ecosysteem gaat het om sojabonen, mais, katoen en verschillende oliezaden die zodanig genetisch zijn gemodificeerd dat ze resistent zijn tegen het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat. Of dat nog als een pré mag gelden kun je je afvragen, nu -zeker in de Midwest- steeds meer onkruiden in die contreien al bijna net zo resistent zijn geworden als de Roundup Ready gewassen van Monsanto. U raadt het al: dat komt door het steeds intensiever gebruik van glyfosaat, het actieve bestanddeel van Roundup. De achtergrond daarvan is dat ondanks de verminderende werkzaamheid van Roundup, de boeren dit middel toch blijven aanschaffen in steeds grotere hoeveelheden. De oorzaak is dat er op de Amerikaanse markt geen alternatieven meer zijn: die zijn vakkundig doodgedrukt door Monsanto. Voorlopig zitten de verkopen van Roundup dus nog in de lift en lijkt het moment dat Monsanto zijn melkkoetje Roundup van de planken moet verwijderen nog wel even op zich te laten wachten.

De paradox gaat echter nog een stapje verder: er zijn ondertussen resistente superonkruiden ontstaan zoals pigweed (foto rechts), met stengels als honkbalknuppels. Deze superonkruiden overwoekeren het gewas maar zijn door het rijkelijk gebruik van Roundup in het verleden, niet meer uit te roeien met herbiciden op basis van glyfosaat. De stengels zijn zo stevig dat velden machinaal niet meer geoogst kunnen worden. Het alternatief is dan: oogsten met de hand of het gewas gewoon laten staan. Op deze wijze zijn in het Zuiden van de VS al aanzienlijke oppervlakken noodgedwongen uit productie gehaald.

Hillary Clinton: GMO-wolf in schaapskleren
De vraag is natuurlijk of de Amerikaanse boeren hun zorgen over de machtsconcentratie omzetten in daden. Hoewel biologische landbouw in de VS sterk groeit, is het een feit dat het leeuwendeel van de boeren volledig afhankelijk is geworden van Monsanto's producten. De meeste boeren doen dus gedwongen zaken met Monsanto. Het is een machtig bedrijf, dat brede steun geniet in de Amerikaanse politiek dankzij legers Monsanto-lobbyisten in Washington. De 'Democratische' presidentskandidaat Hillary Clinton bijvoorbeeld was juridisch adviseur voor het bedrijf en geldt als een voorstander van het gebruik van genetisch gemodificeerde landbouwproducten.

Esther Ouwehand stelt Kamervragen
Desondanks staat de dreigende hegemonie van Monsanto in het voedingssysteem in steeds meer landen ter discussie. Ook in Nederland. Zo zegt staatssecretaris Sharon Dijksma zich zorgen te maken over de gevolgen van een overname van Syngenta door Monsanto. Dat blijkt in eerste instantie uit haar antwoorden deze week op Kamervragen van Esther Ouwehand (PvdD, foto rechts), over zowel deze kwestie als over het kwekersrecht. Wie echter een beetje tussen de regels door leest, weet dat mevrouw Dijksma nu niet bepaald staat te trappelen om de fusie tussen Monsanto en Syngenta pro-actief aan te pakken.

Lees hier verder over de reactie van staatssecretaris Dijksma.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Esther Ouwehand stelt Kamervragen over fusie van Monsanto/Syngenta en over het kwekersrecht

Bij de foto links: oogsten met de hand op velden waar machines stuklopen op pigweed, een onkruid uit de Amaranth-familie dat door overmatig spuiten resistent is geworden tegen glyfosaat.

Wat is nu Monsanto's volgende stap: weer een zwaarder bestrijdings- middel inzetten, of eerst eens een beetje meer nadenken over het verantwoord beheren van ecosystemen? De vraag is eigenlijk: Blijven we strijden tegen de natuur, of gaan we een keer meewerken?
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring