Home | Contact | Mijn account | RSS |

Down2Earth lanceert publiekscampagne voor gezonde bodem

16 september 2014
Beste lezer,
U weet misschien dat ons eten veel minder voedingswaarde heeft dan 20 jaar geleden, en dat dit te maken heeft met de verschraling van de bodem.

Ook zijn de mineralen in ons voedsel uit balans: in groenten, fruit en aardappelen zit verhoudingsgewijs erg veel kalium en weinig magnesium, natrium en calcium. Dat is vooral het gevolg van verkeerd bemesten of te veel bemesten. De bodem heeft moeite de mineralen die niet gebonden zijn goed te absorberen. En de planten hebben moeite de niet gebonden mineralen selectief op te nemen. Het is alles of niks, openen of sluiten.

Met name kunstmest en drijfmest bevatten veel ongebonden mineralen.
Drijfmest bevat bovendien veel stoffen die de bodem zwaar belasten: rottende eiwitresten, ammoniak, zwavelverbindingen e.d. Ook wordt er nog onnodig veel met stikstof bemest.

Als boer of tuinder, als stadslandbouwer of als burger werkt u wellicht ook al aan bodemverbetering. En hopelijk gaat er dan bij u een lichtje branden als er over bodemdegradatie gesproken wordt.

Down2Earth.nu (D2E in de wandeling) vertegenwoordigt een groeiende groep burgers en ook een deel van het agrarisch bedrijfsleven met meer aandacht voor de verbetering van de bodemvruchtbaarheid in Nederland.
We willen dat mensen weten dat een juiste manier van bemesten en de opbouw van het humusgehalte een positieve uitwerking heeft op planten en dieren, en daardoor op onze voedselkwaliteit.
En dat een levende, humusrijke bodem veel beter in staat is overvloedige regenval op te nemen en te bufferen. Niet onbelangrijk, nu er steeds vaker veel regen in buien valt. Een levende, kruimige bodem helpt ook om compactie (bodemverdichting) sneller te boven te komen.

Nieuwe manieren van composteren zijn een volgende stap om de bodemvruchtbaarheid verder te verbeteren en de natuurlijke weerstand van de planten te verhogen. Door bij lagere temperaturen te composteren worden ook de mineralen beter vastgehouden. Dat zorgt voor minder verliezen naar het grondwater, voor grotere opbrengsten en voor gezonde gewassen. Dat schept nieuwe perspectieven voor een duurzame landbouw!

Doe mee
Op de nieuwe website helphumus.nu, laten we zien hoeveel groene boeren, burgers en organisaties er achter ons staan. Daar kunt u ook onze oproep voor meer aandacht voor de kwaliteit van de bodem ondertekenen. Zo krijgt 2015, het jaar van de bodem, een gezicht.

Maakt uw organisatie, uw bedrijf of u als burger zich ook sterk voor gezondere bodems en gewassen? Stuur dan een mail naar
helphumus@down2earth.nu
met daarin een leuke (portret) foto van uzelf volgens bovenstaand voorbeeld en een korte beschrijving van de inspanningen die uw bedrijf of uw organisatie levert voor meer humus in de bodem. Een leuke, zinnige, mooie, pittige of ontroerende reactie plaatsen we graag op onze nieuwe site!

Humus
Om de bodemproblematiek voor iedereen begrijpelijk te maken is tekenfilmheld ‘Humus’ in het leven geroepen. In een prachtige animatie legt hij het probleem uit. We zijn erg trots op het filmpje en willen u alvast kennis met hem laten maken. Klik op de link voor een voorproefje.
U kunt ook direct naar onderstaand web-adres gaan en daar op de foto klikken.

Vriendelijke groet,

de kerngroep van D2E
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring