Home | Contact | Mijn account | RSS |

Eerste Nederlandse mestruikerij

24 juni 2013 12:00 - 14:00
Omschrijving

P E R S B E R I C H T VBBM en NFW*)

Staatssecretaris Dijksma en groenste Kamerlid Van Gerven op 1e Nederlandse MEST RUIKERIJ

Boer Gijsbert (uit Boer zoekt Vrouw) gastheer mestruikerij. Zijn pleidooi:
‘Geef kringloopboeren ruimte om goede mest bovengronds uit te rijden!’

Op maandag 24 juni vindt de eerste Nederlandse Mest-ruikerij plaats op het melkveebedrijf van Gijsbert Bakhuisen (eerder in Boer zoekt Vrouw). Genodigden zijn staatssecretaris Dijksma en SP Kamerlid Henk van Gerven. Inzet van de Ruikerij? Goede mest onderscheidt zich, het ruikt ouderwets lekker door de samenstelling. Er staan emmers klaar met mest van verschillende bedrijven. Wie ruikt de goede mest? Kringloopboer Gijsbert en twee verenigingen stellen: deze mest bovengronds uitrijden. Maar dat mag nu niet meer. Zij bedrijven kringlooplandbouw.

Een aantoonbaar duurzame bedrijfsvoering waarbij er aanzienlijk minder ammoniak in de mest zit dan bij gangbare melkveehouders: dat ruik je en is ook aan te tonen, want over geur en smaak valt natuurlijk te twisten.

Analyses van laboratoria bevestigen het lage ammoniakgehalte in de kringloopmest. Het in Nederland verplichte ondergronds aanbrengen van mest is schadelijk voor het bodemleven en het grondwater, zo stellen kringloopboeren. Daarom weigeren zij dat. In tegenstelling tot haar drie voorgangers heeft Dijksma een einde gemaakt aan een ontheffing voor kringloopboeren. De staatssecretaris negeert hiermee een Kamermeerderheid, die juist Vrijstelling wil. Maandag zal boer Gijsbert, momenteel tegen de wet in, laten zien hoe volgens de kringloopboeren goede mest moet worden uitgereden.

Ex-landbouwminister Cees Veerman: ‘Ik ben het met kringloopboeren eens. Er zijn juist vele positieve ervaringen en het is een innovatieve ontwikkeling. Ontheffing moeten we nu niet afbreken.’

Mestsamenstelling
Het ministerie weigert de mestsamenstelling van de groep kringloopboeren te erkennen. Nationale en internationale wetenschappers stellen juist dat het percentage aan ammoniakale stikstof in de mest bepalend is voor de hoeveelheid ammoniak die het uitstoot. Drijfmest van kringloopboeren bevat aanzienlijk minder ammoniak dankzij de bedrijfsvoering. Laboratoria bevestigen dit. Kringloopboeren sturen bewust op mineralen; gebruiken weinig kunstmest en minder eiwit. Zij voeren veel ruwvoer. Hun koeien produceren daardoor ouderwets goede mest. Kringloopboeren willen Vrijstelling, omdat zij het onnatuurlijk en schadelijk vinden voor de bodem en gewas om mest in de grond te stoppen.

‘Het in de grond stoppen van mest verplaatst de ammoniak van lucht naar grond en is schadelijk. Zorg juist dat er zo min mogelijk ammoniak in de mest komt’, stelt boer Gijsbert.
Onlangs wees staatssecretaris Dijksma een verzoek tot Vrijstelling voor bovengronds aanwenden door kringloopboeren af; zij negeert de andere mestsamenstelling van kringloopboeren. In feite negeert zij hiermee ook een oplossingsrichting voor het ammoniakprobleem. SP-Kamerlid Henk van Gerven, onlangs uitgeroepen tot groenste politicus, pleit juist voor een Vrijstelling voor de milieubewuste kringloopboeren. Hij weet zich gesteund door een Kamermeerderheid. Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) kan emissies berekenen n.a.v. de laboratoriumanalyses en wil er mee aan de slag. Brede steun voor een Vrijstelling is er ook uit wetenschappelijke kring en van Milieudefensie, Greenpeace en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

*) Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) en de Noordelijk Friese Wouden (NFW)

Doelgroep
Mensen met een goede neus

Locatie
Boer Gijsbert Bakhuisen
Gein Noord 43
1391 HA Abcoude
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring