Verslag NVLV-themadag 'Hoe het staat met de transitie -> kringlooplandbouw' (vervolg)
We moeten juist zuinig zijn op onze Nederlandse landbouwgrond, om te herstellen wat wij door uitbesteden van onze landbouw zijn verloren aan voedselsoevereiniteit en -kwaliteit
Er staat in Nederland zonder duidelijke noodzaak al genoeg woon- en kantoorruimte leeg, nl. 200.000 woningen en 6 miljoen m2 kantooroppervlak. Nieuwbouw is dus minder nodig;
Nederland gebruikt in het buitenland veel te veel grond, en dat voor een energie-inefficiënt industrieel landbouwmodel, waarvan het product is verontreinigd door bestrijdingsmiddelen
Nederland kan niet met goed fatsoen in Zuid-Amerika grond blijven claimen voor de Nederlandse intensieve landbouw en veeteelt, terwijl de kosten worden afgewenteld op milieu en lokale bewoners van de Amazone en Cerrado,
de kenmerkende combinatie van natuur- en landbouwfuncties die ooit heel gebruikelijk was in de landbouw (hagen en bomen bv.), blijkt ook in echte kringlooplandbouw essentieel om de biodiversiteit te bereiken die nodig is om het bodemleven vitaal te houden. Meino Smit stelt dat voor dit doel van elke hectare 7% moet worden gereserveerd voor natuur boven de grond. Maar er zijn ook andere maatregelen nodig die de biodiversiteit van het leven in de bodem moeten stimuleren en die gelden voor het gehele oppervlak. Daaronder valt de toepassing van bodemverbeteraars als lava+steenmeel, organische zuren, wormencompost, Keltisch zeezout en groenbemesters, naast maatregelen zoals mulchen (de bodem bedekt houden), geen zware machines gebruiken en niet ploegen; allemaal maatregelen die erop gericht zijn het leven in de bodem optimaal tot ontwikkeling te laten komen.
de biodiversiteit in Nederland moet dus dringend omhoog, na bijna 8 decennia van
terugval in de flora en fauna van (water)ecosystemen, door persistente pesticiden en
verzuring en degradatie van de bodem, als gevolg van de depositie van stikstof en bestrijdingsmiddelen op het land (zowel vanuit de lucht als via te veel (kunst)mest);
De conclusie van dit alles is dus dat Nederland zijn eigen landbouwareaal broodnodig heeft, als het gaat om de lokale productie van volwaardig voedsel. Daar hebben we echte kringlooplandbouw voor nodig, waarmee we de lokale organische koolstofkringloop weer in werking zetten. Dit vormt de essentiële voorwaarde voor een structurele verbetering van de gezondheid van mens en dier.
Het verhaal van de koeien
Voorwaarde voor het functioneren van echte kringlooplandbouw is dat alle plantaardige en dierlijke producten die van een perceel worden geoogst,
daar weer in organische vorm terugkeren (niet verbrand of verontreinigd) en
zo op de juiste manier worden teruggegeven aan het lokale bodemleven,
om het ruwe organische materiaal weer in nuttige organische verbindingen te kunnen omzetten.
Het bodemleven moet dus vitaal genoeg zijn om alle noodzakelijke organische omzettingen te kunnen uitvoeren, om zo voldoende spoorelementen terug te kunnen brengen in de organische koolstofkringloop. Zo wordt voorkomen dat de bodem verschraalt door het uiteen vallen van allerlei organische voedingsstoffen.
Zolang een lokale bodem door vroegere verstoringen nog niet in staat is het hele spectrum aan spoorelementen te leveren, zullen de dieren, gewassen en het bodemleven op deze lokatie geholpen moeten worden met geschikte organische supplementen. Op deze wijze kunnen de spoorelementen die nog ontbreken in opneembare vorm worden ingebracht, om het bodemleven in staat te stellen alsnog de organische koolstofkringloop te sluiten. In zo'n gesloten kringloop kan de plant vervolgens weer de micronutriënten vormen die zijn vereist om de voedingswaarde te bereiken die voor de productie van volwaardig voedsel noodzakelijk is.
Voorgaand verhaal geldt dus ook voor melkkoeien op een weidegrond die nog spoorelementen tekort komt. Daar zullen we het dieet van de dieren dan moeten aanvullen met schone, organische supplementen, waarin de ontbrekende spoorelementen in de juiste organische vorm zijn opgenomen. Op die manier kunnen deze voedingsstoffen via de stofwisseling en de mest van de koe beschikbaar komen voor het bodemleven en dus ook weer worden doorgegeven aan de kruiden in de grasmat. Daarmee worden 2 dingen bereikt:
in de weide wordt de organische koolstofkringloop met ontbrekende spoorelementen gesloten
de koe wordt gezonder terwijl ze in de organische koolstofkringloop wordt opgenomen.
Het resultaat van dit alles is dat de bodem in staat wordt gesteld zichzelf te gaan regenereren door op eigen kracht het klei/humuscomplex te gaan opbouwen, belangrijk voor het vasthouden van water en voedingsstoffen in de bodem. Zie Hubert Cremer's stal-excursie
Echte kringlooplandbouw noemen wij graag organische kringlooplandbouw, omdat hierin de organische koolstofkringloop wordt gesloten en het bodemleven zo kan zorgen voor het aanvoeren van de juiste organische verbindingen. Die gaan direct naar de plant voor de vorming van micronutriënten, of worden tijdelijk opgeslagen op het klei/humuscomplex, voor de opbouw van stabiele organische stof (humus) als buffer voor later gebruik.
Door de productie van volwaardig voedsel vormt echte kringlooplandbouw niet alleen een goed startpunt voor de bestrijding van diabetes en obesitas, maar voorkomt ook allerlei chronische aandoeningen, zoals gebreks- en immuunziekten. Echte kringlooplandbouw helpt dus enorm bij de preventie van de exploderende zorgkosten. Hoe dat zit leest u elders op deze website.