Frens Schuring - Naar een gezonde, antibioticavrije, op dierwelzijn gerichte, economisch lonende melkveehouderij.
Allereerst was er het structuurrijk eiwitarm voeren concept. Naderhand werd dat uitgebreid met pensgericht voeren. Met een goede toepassing van die benadering kunnen koeien erg efficiënt produceren.
Dit neem ik als beginpunt in de presentatie. Veehouders realiseren met deze aanpak van koegericht voeren een hoge rantsoen efficiëntie mits er voor voldoende passend koecomfort gezorgd wordt. In deze benadering is beperkt plaats voor het voeren van mais. Ik zal drie aspecten van het voeren van mais belichten die dat onderbouwen.
Het bestendige zetmeel van mais is van grote invloed op de pH in het maagdarmkanaal van de koe. Het kan de groei van gram negatieve bacteriën, o.a. E-coli, bevorderen met negatieve effecten op gezondheid. Het vetzuurpatroon van mais verschilt in grote mate van gras met mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de koe. De meest kritieke periode in de voeding is de droogstand. De onderlinge dwarsverbanden zal ik duidelijk maken. Voeding in de droogstand, diergezondheid, vruchtbaarheid, mestkwaliteit, en aandacht voor de koe.