Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Themadag Steenmeel nood-!-zaak op 9 maart 2017

Steenmeel voor het behoud en herstel van de natuurlijke bodemvruchtbaarheid

In onze zoektocht naar het herstel van de vitaliteit van bodem, landbouw en voedsel gaan we het in deze themadag hebben over steenmeel, als basisingrediënt voor de stimulering van natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Wat is dat precies: natuurlijke bodemvruchtbaarheid? Welk belang heeft steenmeel voor het voortbestaan van onze landbouw? Hoe pas je het toe?

In de Schaapskooi te Lunteren begint de themadag om 9.30 uur, met inloop en koffie + koek. De 1e presentatie gaat van start om 10.00 uur. De lunch is (uiteraard) biologisch.

De Schaapskooi in Lunteren, klik op de foto voor een routebeschrijving.


De titels van de presentaties zijn:
  1. Steenmeel in de bodem, een basisbehoefte (Huig Bergsma / BodemBergsma):
    De voedende werking van fijn riviersediment is al sinds mensenheugenis bekend. Al in de Oudheid wisten de Egyptenaren dat het sliblaagje dat 'hun' rivier de Nijl elk jaar in zijn benedenloop afzette van levensbelang was voor de rijke opbrengsten die de boeren van hun land konden halen. Maar wat gebeurt er met de bodem als er niet elk jaar slib wordt verspreid over het land? Huig beschrijft de basis van bodemvruchtbaarheidsprocessen, regionaal bekeken.
  2. De mineralen in steenmeel en hun werking (Gino Smeulders, De Biogeoloog):
    Gino Smeulders neemt ons mee naar de wereld van de mineralogie en de kennis over de moedergesteentes waaruit de bodem (langzaam) ontstaat.
  3. Steenmeel in de praktijk (Bert Carpay van Carpay Advies):
    In de derde presentatie bespreekt Bert Carpay de herkomst en wijze waarop verschillende steenmelen in de landbouw worden toegepast en de resultaten van praktijkonderzoek die ondertussen beschikbaar zijn gekomen.

Het programma ziet er nu als volgt uit:

9.30Registratie en koffie
9.55Opening door de dagvoorzitter
10.00Dr. Huig Bergsma: Steenmeel in de bodem, een basisbehoefte.
10.45Vragenrondje
11.00Dr. Gino Smeulders: De mineralen in steenmeel en hun werking
11.45Vragenrondje
12.00Bio-lunch met soep, broodjes en rauwe melk van Cor den Hartog
13.00Dr. Bert Carpay: Steenmeel in de praktijk
13.45Vragenrondje
14.00Pauze en inventarisatie van vragen (ook schriftelijk)
14.15Behandeling van vragen (te beginnen met de schriftelijke) door de sprekers
14.30Uitwisseling tussen sprekers en deelnemers
16.00Conclusie en afsluiting door de dagvoorzitter
16.05Drankjes en voortzetting van de discussies
17.00Sluiting
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
DATUM: 9 maart 2017 9.30
Lokatie: De Schaapskooi, Grote Veenderweg 10, 6741 MC Lunteren T 0342 419008
Stort €35 (als u NVLV-lid bent) of €50 (als u geen lid bent) op IBAN-rekening: NL75 TRIO 039 046 0257 van het NVLV te Nijmegen.
Vermeld bij uw betaling voor- en achternaam van de deelnemer + emailadres. LET OP uw emailadres: i.p.v. het apestaartje @ schrijft u 2 hoofdletters: AT

Uw factuur ontvangt u op het aangegeven emailadres. De factuur drukt u af en toont deze op de themadag als uw bewijs van betaling. Maximum aantal deelnemers: 50. Inschrijvingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.
Filter Welkom Vereniging Lidmaatschap Bestuur Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring