Home | Contact | Mijn account | RSS | |
|
Gezondheid, stress en het Westers eetpatroonDe Westerse leefstijl lijdt naast stress ook nog aan een problematisch eetpatroonDoor een gebrek aan beweging gecombineerd met slechte eetgewoonten krijgt de Westerse mens vaak op dagbasis te veel eiwitten en vetten (calorieën!) binnen in relatie tot zijn energiebehoefte. De eiwitten blijven plakken in onze bloedvaten. De vetten hopen zich op in de cellen van vooral lever en spieren, de lever gaat weigeren toxinen af te breken, de insuline-receptoren in de celwanden reageren niet meer (=insuline-resistentie) en glucose kan de cel dus niet meer in. De glucosespiegel in het bloed vliegt dus omhoog, gevolgd door de insulinewaarden. Daardoor stijgt overal in het lichaam het ontstekingsniveau (inflammatie) van de cellen en wordt de energie-(ATP)-productie in de mitochondriën danig in de war gestuurd. Daar bovenop komt het stresshormoon cortisol dat de bloeddruk verhoogt en bijdraagt aan een verdere verhoging van de bloedsuikerspiegel en in het kielzog daarvan de productie van insuline en TSH (Thyroid Stimulating Hormone, dat de schildklier stimuleert). Voor TSH worden referentiewaarden tussen 0,4 en 4,5 opgegeven, maar een optimale TSH ligt tussen 0,4 en 2. Echter voor een goed zicht op het functioneren van de schildklier is het beter de ECHTE schildklierhormonen (de vrije T3 en T4) en de thyroide antilichamen te meten. Symptomen van verlaagde schildklieractiviteit zijn gewischtstoename, verstopping, depressie, slapeloosheid, geheugenverlies, lage libido en meer. Bij overactiviteit (hyperthyroidie) zien we vermoeidheid, angsten, zweten, trillen, plotseling gewichtsverlies, snelle hartslag, geprikkeldheid, meer frequente stoelgang, en moelijk slapen. Als de stress chronische trekjes krijgt stijgen onvermijdelijk ook de risico's op geheugenverlies door Alzheimer's, want teveel vetten maakt de insuline-receptors overal inactief, ook in de hersencellen. Dit terwijl de pancreas gewoon doorgaat met insuline aanmaken, zonder dat de glucose-spiegel zakt. Dit proces in de hersenen (Alzheimer's dus) kan men ook beschouwen als diabetes van het type 3. Een verder resultaat van de verhoogde glucose- en insulinespiegels is een overall toename van ontstekingen (inflammatie), waarop het lichaam reageert met de productie van reparatiestoffen ter bescherming van de ontstoken cellen, zoals cholesterol in de bloedvaten (hart- en vaatziekten) en ß-amyloid plaque in de hersenen (Alzheimer's!). Verwijdering van deze stoffen met medicijnen bestrijdt alleen de symptomen, maar lost de oorzaak van het probleem van de inflammatie niet op. Om de oorzaak aan te pakken moeten we zorgen dat glucose- en insulinespiegels weer binnen aanvaardbare grenzen komen te liggen en dat bereiken we niet door de cholesterolproductie lam te gaan leggen. Het betekent dat de insulineresistentie moet worden aangepakt. De insulinegevoeligheid van de cellen kan weer hersteld worden door minder eiwitten en minder vet (dat veel calorieën bevat!) te eten en vooral de fabrieksmatig geperste oliën vrijwel helemaal te laten staan. De laatste bevatten stoffen die zeer gevoelig zijn voor oxydatie (ROS, Reductive Oxygen Species) Daarentegen moet lichaamsbeweging juist worden uitgebreid, voor de verbranding van de opgespaarde calorieën. De beweging moet gecombineerd worden met een minimaal, maar VOLWAARDIG dieet waarin het eten van nutriënt-arm, calorierijk voedsel (fast food) wordt vermeden, omdat daarin geraffineerde koolhydraten, eiwitten en transvetten de boventoon voeren en organische micronutriënten ver te zoeken zijn. Daarover lezen we elders meer, m.b.t. anti-oxidanten, enzymen en vitaminen. Industrialisatie bezorgt de Westerse mens dus veschillende gezondheidsrisico's Los van de toegenomen stress, die de productie van het hormoon cortisol verhoogt, heeft de mens in de geïndustrialiseerde wereld ook te maken met een aantal belangrijke fysiologische problemen:
Bij punt 1: fast food en insuline-resistentie als gevolg Het industrieel geproduceerde voedsel onder Punt 1. wordt ook wel fast food genoemd. Het bevat door de gevolgde teelt- en verwerkingsmethoden te veel macro- en te weinig micro-nutriënten; die laatste zijn nodig voor een behoorlijke vertering. Vroeger bestond fast food niet eens en nu is dit type voedsel onbeperkt voorhanden in de Westerse wereld! Daaronder vallen alle voedselgewassen die met een beperkt aantal, royaal gegeven meststoffen (te) snel uit de grond zijn gestampt. Ze bulken van de calorieën maar kunnen niet goed verteerd worden. De reden is dat de noodzakelijke organische micronutriënten ontbreken omdat die
Het probleem van insuline-resistentie: gewone cellen kunnen geen glucose opnemen
Bij punt 2: lekkende darmen die het immuunsysteem op scherp zetten De toxische stoffen onder punt 2. kunnen afkomstig zijn uit het milieu zoals mycotoxinen en glyfosaat, of van afbraakproducten uit de darmen zoals LPS (Lipoïde Polisacchariden), die ontstaan uit resten van anaerobe bacteriën. Die bevatten hoge gehaltes aan zware metalen, welke een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van (pre)diabetes. Ook te hoge glucose- of insulinespiegels zijn toxisch voor de darmbekleding. Het 'lek raken' van onze darmen heeft ook vér strekkende gevolgen voor het immuunsysteem, dat voor het overgrote deel in de darmen zetelt. Als de darmbekleding ontstoken raakt kunnen er gaten gaan vallen tussen de cellen van de darmbekleding, onder invloed van het eiwit zonuline, dat wordt geactiveerd door o.a. glyfosaatresiduen in ons voedsel. De onverteerde stoffen die nu de darmwand kunnen passeren veroorzaken continue auto-immuunreacties van het immuunsysteem,
Bij punt 3: de overbelasting van de lever en nieren De sluipende opslag van steeds meer overtollig vet brengt in de lever de ontwikkeling van NAFLD, de zg. Non Alcoholic Fatty Liver Disease op gang, voorbode van veel chronische ziekten. Voordat men iets merkt is de lever vaak al 60% in omvang toegenomen en navenant veel van zijn functionaliteit kwijt geraakt! Daardoor worden de nieren op hun beurt geconfronteerd met steeds meer onverwerkte gifstoffen die de lever niet meer aankan. De consequenties van de lekkende darmen voor de lever en nieren zijn dus:
Het goede nieuws is dat de chronische ziekten die door een verkeerd voedinspatroon zijn ontstaan, ook met een aangepast voedingspatroon kunnen worden genezen. Dat moet beginnen met gewichtsverlies door verwijdering van het overtollige vet uit de cellen die daarvoor niet zijn ingericht (vooral lever en spieren). Dat wordt bereikt door
Tegelijkertijd moeten ook de ontregelende milieu- en stressfactoren worden aangepakt, met een andere leefstijl, te beginnen met een ontgiftingsproces dat synchroon moet lopen met het gewichtsverlies. Dit om de perforatie van de darmen ongedaan te maken, het immuunsysteem tot rust te brengen en de homeostase (het evenwicht in de werking van sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel) weer te herstellen. Pas dan kan het nieuwe voedingspatroon een effectief verschil maken: het maakt gebruik van volwaardig, onbewerkt voedsel met een lage glykemische index, die door ons DNA wordt (h)erkend. De lever reinigt nu weer de cellen die propvol met vetten en gifstoffen zaten, zet de mitochondriën weer aan het werk om energie aan te maken (ATP) en schakelt zoveel van de gifstoffen uit waarmee wij in onze darmen worden geconfronteerd. |
|
|||||||||||||
|
|
|