Film 'Molke Dilemma yn Afrika', over haperende melkveehouderij in Oeganda
17 oktober 2015
In deze Fryslân DOK brengt een volledig Fries team een bezoek aan Oeganda. Het team, bestaande uit een boer, een voorlichter, een veearts en een landbouwkundige doet een aantal alarmerende ontdekkingen. Ook het tegenbezoek van twee Oegandese melkveehouders aan Fryslân wordt in beeld gebracht.
Door de import van Holstein-Friese (HF) koeien in Oeganda, en het inkruisen van HF met eeuwenoude inlandse rassen door middel van kunstmatige inseminatie, is de veestapel in het Afrikaanse land Oeganda extra gevoelig geraakt voor ernstige veeziekten. Hoe kan dat? Het zorgt op dit moment voor een kwistig antibiotica-gebruik, waarmee de basis wordt gelegd voor een groot resistentieprobleem in de ziekenhuizen. Zijn antibiotica te goedkoop?
Klik voor het bekijken van de documentaire op de foto.
Tekst van de trailer: “Het gebruik van antibiotica in Oeganda en andere Afrikaanse landen is zorgwekkend hoog. Deskundigen vrezen dat over 10 jaar miljoenen mensen zullen sterven omdat bacteriën resistent zijn geworden tegen dit geneesmiddel. In Oeganda wordt veel antibiotica gebruikt, na import van de Holstein-Friese koe in de jaren zestig. Deze koe gaf twee tot drie keer zoveel melk als het lokale veeras. Een Fries team, bestaande uit boer, een veearts, een journalist en een landbouwkundige is op onderzoek in Oeganda. Hoe groot is het probleem en wat kunnen boeren in Oeganda doen om het gebruik van antibiotica terug te dringen?"