Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Dow Agro komt met boterzachte oplossing voor glyfosaat-resistente onkruiden

2 mei 2014
Dow AgroSciences wil in de VS een gecombineerd onkruidbestrijdingsmiddel op de markt brengen om de resistentie tegen glyfosaat die overal de kop op steekt het hoofd te kunnen bieden. Met hun laatste restje creativiteit hebben ze bij Dow gekozen voor een combinatie van glyfosaat en 2,4-D, die wordt verwerkt in het nieuwe middel Enlist Duo.

De potentie van eerstgenoemde component is al compleet uitgemolken door Monsanto, waardoor er met name in het Zuiden van de VS een gigantische resistentie is opgetreden van onkruiden die continu met Roundup worden behandeld. De effectiviteit van Enlist Duo zal dus vooral afhangen van de werking van de tweede component 2,4-D.

2,4-D is ook al bekend, door de herbicide-leveranties die Monsanto tijdens de Vietnam-oorlog deed aan de Amerikaanse luchtmacht. Het middel 2,4-D, dat samen met 2,4,5-T werd toegepast in een cocktail die onder de naam Agent Orange bekend was, heeft in Vietnam enorme ellende veroorzaakt, niet alleen bij de lokale bevolking, maar ook bij de Amerikaanse soldaten in het gebied die en passant bij de besproeiingen even werden 'meegenomen'. Sommige Amerikaanse veteranen hebben tot op de dag van vandaag geen compensatie ontvangen voor de zware gezondheidsschade die ze tijdens de blootstelling aan Agent Orange hebben opgelopen.

De EPA denkt het middel Enlist Duo nu binnen een paar maanden te hebben goedgekeurd, na een vertraging van 2 jaar door verzet van veel milieuorganisaties.

Bij het 'nieuwe' middel van Dow horen natuurlijk ook nieuwe transgene gewassen*); die zijn bestand gemaakt zowel tegen glyfosaat als tegen 2,4-D en worden goedgekeurd door de USDA. Als doekje voor het bloeden verlangt de USDA wel een monitoring programma dat beginnende resistenties moet opsporen. In dat geval wil de USDA het gebruik van Enlist Duo gaan beperken. Wanneer de eerste resistente onkruiden gaan opduiken is nog niet bekend, maar erg lang kan dat niet duren, gezien het enthousiasme waarmee dit middel zeer waarschijnlijk door Amerikaanse boeren zal worden toegepast nu glyfosaat zijn werkzaamheid in hoog tempo verliest.

*) Met dien verstande dat voor monocotylen zoals mais geen nieuwe gewassen nodig zijn, want die zijn ongevoelig voor 2,4-D. Helaas geldt dat dus ook voor grasachtige onkruiden!
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring