Home | Contact | Mijn account | RSS |

Sprekers NVLV themadag 6 oktober - Jaap van Bruchem

Kwantum landbouw

Het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding heeft de eer en het genoegen om in samenwerking met Jaap van Bruchem op woensdag 6 oktober de Themadag “Landbouw in de 21e eeuw: van schaarste naar natuurlijke overvloed” te organiseren, in het centrum De Vredehorst te Wageningen.




De aanleiding voor deze themadag vormt de 65e verjaardag van Jaap. Hij wil met deze dag afscheid nemen van zijn werkzame leven als onderzoeker, een afscheid dat de opmerkelijke resultaten markeert, die hij heeft geboekt door als onderzoeker van de gebaande gangbare paden af te wijken. De themadag is qua inhoud bedoeld als Jaap’s testament voor de nog in de volle kracht van hun werkzame leven staande boeren, onderzoekers, docenten en studenten.

De keuze voor De Vredehorst als plaats voor de themadag over de landbouw voor nu is niet toevallig. In september 1995, tijdens een internationaal symposium in De Vredehorst, kwam Jaap tot het inzicht dat de toen wetenschappelijk gangbare benadering van de (melk)veehouderij, gebaseerd op dominantie over de natuur, en streven naar alsmaar hogere opbrengsten d.m.v. stimulering met chemische en farmaceutische middelen en/of structuurarme/eiwitrijke voeding, niet duurzaam is. Op korte termijn heeft deze aanpak weliswaar een gunstig economisch effect, maar zonder de natuur erbij te betrekken is deze benadering op de langere termijn geen toekomst beschoren.

Jaap heeft er in de daaropvolgende periode als Wageningen UR-onderzoeker naar gestreefd, onder andere door het oprichten van het Platform Minderhoudhoeve - Ossekampen - VEL/VANLA (PMOV), in wisselwerking met boeren te zoeken naar duurzamer landbouw- en veehouderijsystemen, en de waarnemingen te onderbouwen met vernieuwend onderzoek. De resultaten van de proeven op de proefbedrijven de Minderhoudhoeve te Swifterbant en de Ossekampen te Wageningen en op de bedrijven van PMOV-leden toonden aan dat natuurlijker bedrijfssystemen, met meer ruimte voor natuurlijke kringlopen en verbetering van de natuurlijke weerstand, al op korte termijn resulteerden in lagere kosten voor dierverzorging en gewasverzorging, en op de langere termijn in lagere kosten voor bodembewerking en onkruidbestrijding. Overigens noodzaakten structuurrijkere rantsoenen in de praktijk tot wijziging van de fokprogramma’s naar dieren met meer inhoud. De toenemende vitaliteit van de bodem-plant-dier systemen op de PMOV-bedrijven resulteerden ook in toenemende biodiversiteit op de bedrijven en in de bodem en natuur rond deze bedrijven en - niet in het minst - in meer arbeidsvreugd bij de beheerders.

Daarnaast heeft Jaap zich verdiept in de kwantum fysica. Zowel koeien als bedrijfssystemen blijken zich van nature te gedragen in harmonie met ‘naar binnen’ (de protonen en fotonen), en ‘naar buiten’ (de planeten en de melkwegstelsels). In zijn bijdrage aan de themadag zal Jaap ingaan op wat kwantum landbouw behelst, en hoe deze benadering kan leiden tot ‘all in’ oplossingen van complexe vraagstukken, tot milieuzuiverende c.q. klimaatproof land/tuinbouw bedrijfssystemen.

U kunt hier in een inleidend stuk verder over lezen. Een wat uitgebreider stuk valt hier te downloaden.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring