Home | Contact | Mijn account | RSS | English

Ellen Winkel

tekstschrijver / journalist
Adres: Schrijfwinkel, Thedingsweert 3, 4017 NR, Kerk-Avezaath (Tiel)
Telefoon: 0344-645420
E-mail: ellen@schrijfwinkel.nl
Website: www.schrijfwinkel.nl


Ik schrijf en redigeer artikelen, brochures en rapporten.
Daarnaast ben ik hoofdredacteur van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de BD-vereniging. Mijn interesse gaat uit naar (biologische) landbouw, voeding en gezondheid. Hieronder volgt een voorbeeld van zo'n artikel, van Ehrenfried Pfeiffer uit 1950.


Strict genomen had Ehrenfried Pfeiffer gelijk met zijn opmerking over directe faecaliënbemesting. Hij was echter duidelijk niet bekend met het onderzoek van het toenmalige Instituut voor Humusproductie en Compostering van dr. Gustav Rohde (Berlijn), het onderzoek van Sir Albert Howard ('The waste products of agriculture', 1931, Indore, India) en dat van dr. F.H. King (Farmers of Forty Centuries, VS), die laten zien dat er al leeuwen met faecaliën wordt gecomposteerd en dat er geen enkel bezwaar is tegen gebruik van faecaliën in compost, zolang er maar vorming van natuurlijke antibiotica plaats vindt. Dat hangt af van de aanwezigheid van een rijk en divers bodemleven, hetgeen weer samenhangt met een gunstige C/N-ratio in de orde van 12 á 15. De temperatuur die gedurende het composteren wordt bereikt hoeft beslist niet boven 65 oC uit te komen. Dat is zelfs af te raden, omdat dat gepaard gaat met forse koolzuurgasverliezen, tot wel 50% van de droge stof. Het verlies aan koolstof is nadelig voor het stikstofbindend vermogen van de compost en werkt dus ook verhoogde ammoniakvorming en nitraten in de hand. Allemaal niet nodig bij slim composteren.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Ellen Winkel:
Filter Welkom Vereniging Lidmaatschap Bestuur Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Deelnetwerken Quadrupool Academie Regionaal Landelijk, Thematisch Uitdagingen Sponsoring