Home | Contact | Mijn account | RSS |

Boer-Burgerverbanden en Ecoregio's

Duurzame landbouw en de consument
Je hoort vaak: een duurzame landbouw begint bij de consument. Met de aanschaf van biologische producten, kunnen consumenten zorgen dat er meer vraag is naar productie zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en dat er ook tijdens de productie meer aandacht is voor dierenwelzijn. Allemaal goed. Maar soms komt biologisch ook van ver. Biologische peultjes uit Kenia, eieren uit Italië, tacochips uit Californië... Met het transport van al dit voedsel, gaat veel energie verloren. En dat terwijl locale productien misschien weer geëxporteerd worden naar landen waar er meer vraag naar is, in plaats van dat ze hier geconsumeerd worden. Misschien toch niet zo duurzaam als gedacht?

De consument en de boer: boer-burgerverbanden
Een gevolg van al dat voedsel-van-ver-weg is, dat wij als consument het contact dreigen te verliezen met de boer die voor ons voedsel zorgt. Bovendien raken we door de reclame die de voedingsmiddelenindustrie en de supermarkten maken, het spoor van wat nu eigenlijk gezonde voeding is bijster. Slow Food Nederland werkt onder andere aan het tot stand komen van Food Communities. Een Food Community bestaat uit een aantal producenten gebonden aan een (groep van consumenten binnen een) bepaalde regio. Er bestaan korte lijnen tussen de producent en de consument en er is sprake zijn van een relatie tussen beide groepen.
Carlo Petrini, de grondlegger van Slow Food, stelt dat de waardigheid van de lokale economie het laatste is dat ons in staat kan stellen om te komen tot de verbinding van twee begrippen die in snel tempo onverenigbaar lijken te worden: duurzaamheid en (regionale economische) ontwikkeling.

Ecoregio’s: wat is een ecoregio?
Een ecoregio is een gebied waar producenten, winkels, horeca en toerisme samenwerken, om regionaal geproduceerde producten te promoten en zo bij te dragen aan de regionale economie. Eten hoeft niet meer van ver te komen en consumenten zijn meer verbonden met de hoofdproducenten (de boeren) van de producten die ze kopen. Een ander voordeel is dat stedelingen het platteland meer zullen gaan waarderen, en niet alleen als landschap of natuurwaarde. Ecoregio’s zijn veerkrachtig: als olie (voor transport!) duurder wordt, is voedselsoevereiniteit een noodzaak. Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen een ecoregio.

lees meer…
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring