Home | Contact | Mijn account | RSS |

Biodiversiteit

Waarom is biodiversiteit belangrijk

Biologische diversiteit, soortenrijkdom, is in de natuur van groot belang. Ecosystemen zijn zo complex dat de mens onmogelijk kan optreden als de manager die de tekorten opvangt die door zijn toedoen ontstaan. De mens maakt als soort deel uit van de natuur en zijn voortbestaan hangt af van de veerkracht van het natuurlijke systeem. Wanneer er niet langer tien soorten beestjes zijn om een zwaar metaal af te breken maar nog maar twee, en nog maar één natuurlijke vijand van de wilde gans in plaats van vier, loopt het systeem gevaar.

Biodiversiteit zorgt voor het geheel van functies die nodig zijn voor een gezond leefmilieu voor de mens: voedsel, medicijnen, schone lucht en water, bescherming tegen natuurlijke rampen en groene ruimte. Echter de soortenrijkdom is in de afgelopen 35 jaar met zo’n 40% afgenomen (www.countdown2010.nl) door vervuiling, klimaatverandering, uitputting van bodems, en verlies van natuurlijk leefgebied.

lees meer...

Wat doet het netwerk met biodiversiteit?

Het Netwerk VLV wil mensen bewust maken van de verbanden tussen de gezondheid van mensen, dieren, planten en bodem. En de consument alternatieven bieden, zogenaamde handelingsperspectieven, hoe gezonde systemen te bevorderen. Want is het nou echt normaal dat we steeds zieker en zwakker worden?
Mensen bevestigen elkaar erin dat een falende gezondheid bij de leeftijd hoort, of bij onze stressvolle maatschappij. Hoe kun je uit dit systeem stappen, wat Pollan het nutritionisme noemt, het westerse voedingspatroon? Pollans eetregels zijn ook voor de Europese consument een bijzonder bruikbaar handvest, die de biodiversiteit zeer ten goede komt. Samengevat luidt zijn devies: Eet echt voedsel, niet teveel, en vooral planten.

Wie Wat Waar binnen het Netwerk VLV

Binnen het Netwerk VLV wordt er vanuit verschillende invalshoeken naar het onderwerp biodiversiteit gekeken.
In de links hieronder kun je per invalshoek een aantal namen vinden van mensen die hier mee bezig zijn.

Echt eten en consumententips
Boeren die actief met biodiverse systemen werken
Permacultuur

Coalitie Biodiversiteit 2010

Het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding is lid van de Coalitie Biodiversiteit 2010, een samenwerkingsverband gevormd in 2010, het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. Ook na 2010 blijft dit samenwerkingsverband actief. Klik op het logo voor meer informatie.

Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring