Home | Contact | Mijn account | RSS |

Wat is voedzaam voedsel

Voedzaam voedsel bevat allerlei stoffen die wij voor opbouw en onderhoud van ons lichaam nodig hebben. Het voedsel is echter pas volwaardig als dat voedsel ook goed verteerd kan worden. Daarvoor zijn naast macronutriënten (voor de energievoorziening) ook allerlei micronutriënten nodig die de gewenste goede vertering en distributie in het lichaam mogelijk maken. Het zijn dezelfde stoffen die de gebruikte gewassen op het veld weerbaarder maken tegen ziekten en plagen en ook beter bestand tegen vorst.
  • Macronutriënten vormen de 3 hoofdgroepen: eiwitten, koolhydraten en vetten.
  • Onder micronutriënten vallen anti-oxidanten, enzymen, vitaminen, pre-biotica, afweerstoffen, signaalstoffen etc.
    • Die micronutriënten kunnen nog aangevuld worden met hormonen. Een groot deel daarvan wordt verzorgd door bacteriën in de darmen ( zolang bestrijdingsmiddelen die bacteriën niet uitroeien).
    • Micronutriënten komen in ons voedsel in veel kleinere hoeveelheden voor dan de macronutriënten, maar ze zijn doorslaggevend voor een goede benutting van ons voedsel en bepalen dus ook hoeveel we ervan moeten eten voor we verzadigd raken.
    • Ze ondersteunen en sturen de vertering die beslissend is voor ons lichamelijk en geestelijk welbevinden, zolang bestrijdingsmiddelen onze darmen niet perforeren en zo auto-immuunreacties veroorzaken tegen verdwaalde voedselresten in onze buikholte.
    • Ook diergezondheid is afhankelijk van voldoende micronutriënten! Als wij dierlijk voedsel eten draagt dat dus ook bij aan de som van micronutriënten en residuen van bestrijdingsmiddelen die wij in zijn geheel binnenkrijgen. Het beïnvloedt de volwaardigheid van ons voedsel dus evenzeer.

In fast food komen vrijwel alleen macronutriënten voor, en dan vaak ook nog in verkeerde verhoudingen (te veel eiwitten en vetten). Daarnaast zitten er in fast food ook veel onnatuurlijke toevoegingen. Het volwaardige voedsel dat wij voor onze gezondheid zo nodig hebben, is in commercieel Nederland helaas meer uitzondering dan regel geworden. Fast food is daarvoor in de plaats gekomen en vormt nu feitelijk de standaard.

Fast food is voor ons een verzamelnaam geworden voor alle voedsel dat veel te weinig micro-nutriënten bevat, maar steeds meer (resten van) bestrijdingsmiddelen. Bovendien wordt er fabrieksmatig nog van alles aan toegevoegd of gedokterd, voordat wij dit vulmiddel door de voedingsindustrie als mooi verpakt voedsel krijgen voorgeschoteld. Denk daarbij bv. aan zoetstoffen, smaakmakers, zout, kleurstoffen, emulgatoren en stabilisatoren.

Ook de interne verhoudingen tussen de vetzuren Omega-3, -6 en -9 zijn in fast food verre van ideaal: de verhouding tussen Omega-6 en -3 is vaak al opgelopen naar 10 i.p.v. de 1 die gewenst is. Zonder de goede verhoudingen, en zonder de ondersteuning van de micronutriënten, kunnen macronutriënten door het lichaam niet voldoende benut worden. Ze veranderen van bouwstoffen in ballaststoffen en dan gebeuren er 2 dingen:
  1. we krijgen honger, gaan extra eten maar krijgen alleen extra macronutriënten binnen.
  2. Ons immuunsysteem raakt geäctiveerd door de ballaststoffen en vraagt om extra energie voor de bestrijding maar er treedt geen verzadiging op.
Er ontstaat dus een vicieuze cirkel met meer honger en meer eten, en het netto resultaat onder de streep bestaat uit overtollige calorieën, obesitas en diabetes.

Wanneer fast food inderdaad ook bestrijdingsmiddelen bevat is de feestvreugde compleet, want dan krijgen we bovendien te maken met lekkende darmen (LDS), (auto)immuunziekten en een waaier aan chronische ziekten waarvan een neuro-degeneratieve aandoening als Parkinson's disease maar 1 bekend voorbeeld is. Over kanker als eindstation hoeven we het dan verder niet meer te hebben. In plaats daarvan kunnen we beter weer volwaardig voedsel gaan produceren dat door de natuur is gevormd, zodat we onze gezondheid terug kunnen pakken!
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring