Home | Contact | Mijn account | RSS |

BASF neemt Roundup, Liberty en groentenzaden over uit Bayer's boedel

3 augustus 2018

BASF mag Bayer-onderdelen kopen i.v.m. Bayer's merger met Monsanto

De Bayerplannen om concurrent Monsanto uit de markt te nemen hebben wel wat geschuif op het Europese landbouwschaakbord te weeg gebracht. Op aanwijzing van de EU-mededingingsautoriteit heeft de Duitse chemiereus BASF voor een slordige 7,6 miljard Euri een serie Bayer-activiteiten in gewasbescherming, veredeling en precisielandbouw over mogen nemen. Ook de 4.500 betrokken ex-medewerkers van Monsanto mochten i.v.m. de deal doorschuiven richting BASF.

De overname van de groentenzadendivisie (v/h De Ruiter) uit de Monsanto-boedel is nog niet geheel rond. Dat zal binnenkort wel zijn beslag krijgen. De Amerikaanse toestemming voor de Bayer/Monsanto merger, verwacht op 13 augustus, zou nog vertraging kunnen oplopen omdat 5 Amerikaanse staten bezwaar hebben aangetekend tegen de mega-fusie.

De door Bayer afgestoten activiteiten betreffen de Europese productie van Monsanto's Roundup (cocktails o.b.v. glyfosaat), de eigen fabricage van Liberty (cocktails o.b.v. glufosinaat-ammonium en dus een broertje van Roundup), verschillende onderdelen op het gebied van veredeling, onderzoek naar tarwehybriden en ten slotte het digitale landbouwplatform Xarvio.

Addendum 20 augustus 2018

BASF rondt overname af van Bayer's groentezaden, waaronder nu ook v/h De Ruiter

BASF heeft de overname afgerond van Bayer’s groentezadendivisie, die hoofdzakelijk opereert onder het merk Nunhems. Bayer ging over tot verkoop om de Amerikaanse sectorgenoot Monsanto te kunnen overnemen zonder in aanvaring te komen met de mededingingsautoriteiten. In de toekomst kan BASF tuinders bedienen met de zaden van 24 verschillende groenten, van asperge tot sla, waarbij er keuze is uit ongeveer 2.600 verschillende variëteiten.

Om van Europa groen licht te krijgen voor de overname van Monsanto diende het Duitse chemieconcern Bayer activiteiten af te stoten. In BASF vond het bedrijf een geïnteresseerde koper voor zijn groentezadendivisie. Die laatste kan zijn productportefeuille uitbreiden met het voor groentetelers bekende merk Nunhems. BASF nam van Bayer ook gewasbeschermingsmiddelen (o.a. glyfosaat- en glufosinaat-cocktails), ggo-zaden, onderzoekscentra en digitale landbouwtoepassingen over. De verkoopprijs voor de volledige transactie bedroeg 7,6 miljard euro.

Bron: vilt.be
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Download persbericht

6 februari 2019:
Volgens Groente & Fruit Actueel betaalde Bayer in 2018 een bedrag van € 53 miljard voor Monsanto
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring