Home | Contact | Mijn account | RSS | |
|
Johanna Budwig en de geschiedenis van het Budwigpapje2 oktober 2017
"Groeien is het wezen van het leven in het licht van de Zon.Wie deze samenhang ziet en erkent, zal niet kunnen zwijgen. Enkelen zullen het begrijpen, hun kinderen zullen in gezondheid en welzijn toenemen. Zij zijn de dragers en vormgevers van de toekomst". Johanna Budwig, 1909 - 2003. Dr. Johanna Budwig was een Duitse wetenschapster, en zowel apotheker als biochemicus van professie. Begin jaren 50 was ze in overheidsdienst. Ze zette het onderzoek van dr. Otto Warburg voort (1883-1970, zie kader onderaan), dat ging over kanker en celademhaling. In 1949 slaagt Johanna Budwig er als eerste in vetten te analyseren met papierchromatografie en verschillende vetzuren van elkaar te onderscheiden. Zo ontdekt ze dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan zorgen voor de celademhaling. Het blijkt de ontbrekende schakel te zijn in het onderzoek van Warburg. Ze ontdekt tevens dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met eiwitten die zwavelhoudende aminozuren bevatten. Zwavel is nodig om sulfaten te kunnen vormen, de vorm waarin zuurstof gekoppeld aan rode bloedlichaampjes (hemoglobine) tot in de kleinste haarvaten kan doordringen. Zodra Johanna dit inziet begint ze met de ontwikkeling van een dieet en voedingsvoorschriften volgens de nieuwe inzichten. Ze ontwerpt een recept voor een olie-eiwitpapje. Nu is dit recept, in het Nederlands, bekend onder de naam Budwigpapje. De hoofdbestanddelen van dit 'papje' zijn lijnzaadolie en kwark. Lijnzaadolie bevat volgens mevrouw Budwig de ideale combinatie (50/50) van de onverzadigde vetzuren omega-3 en -6, en kwark bevat de nodige zwavelhoudende aminozuren. Hüttenkäse mag dus ook, want ook daar zit zwavel in. De onverzadigde vetzuren kunnen in deze mix via het bloed tot in de kleinste haarvaten 8:50) komen en kunnen zo een verstoorde celademhaling, waar ook in het lichaam, weer in balans brengen. Naast deze olie-eiwittencrème ontwierp Johanna een volledig programma voor kankerpatiënten en schreef ze een paar kookboeken. De patiënten die ze volgens haar programma behandelde voelden zich al vrij snel beter en genazen van hun kanker. De tumoren verdwenen. Nog steeds zijn er getuigenissen van mensen die met behulp van dit relatief goedkope recept genezen van (gevorderde) kankers. Het is wel belangrijk dat, als je begint met dit dieet, je er de rest van je leven mee doorgaat. Want er zouden ook mensen zijn bij wie de kanker terugkwam op het moment dat ze stopten met het eten van dit papje. Nogmaals: de harmonie tussen ziel, geest en lichaam is voor genezing van groot belang, want voeding van de geest is net zo belangrijk als voeding van het lichaam. Daarnaast kunnen zonlicht op de huid (vit. D3 voor aanmaak van sulfaten), beweging, zuurstof en contact met de aarde (blootsvoets strandwandelen, zeewater*) en tuinieren) de bloedsomloop stimuleren en de gronding verbeteren. Zie rechts. Ten slotte: eet geen gedenatureerde voedingsmiddelen of residuen van bestrijdingsmiddelen, want die vormen een extra belasting die accumuleert in het lichaam. *) spoorelementen! Recept Het originele, biologische recept van Johanna is heel simpel. De hoofdbestanddelen zijn kwark of Hüttenkäse, goed gemengd met lijnzaadolie. Uit oogpunt van vetoplosbaarheid lijkt de volle kwark (misschien) een streepje voor te hebben bij het mengen met de lijnzaadolie. Je kunt de ingrediënten kopen bij natuurwinkels: - 100 gram kwark of Hüttenkäse - 3 eetlepels lijnzaadolie, evt aangevuld met vers gemalen lijnzaad (in de koffiemolen bv.) - 3 eetlepels A2-melk - 1 theelepel honing - verse gesneden vruchten - noten - havervlokken, 1 nacht geweld - smaakmakers als kokos, kaneel enz. Hoe minder suikers hoe beter voor kankerpatiënten. De kwark en lijnzaadolie met een vork goed mengen tot een egale creme en melk bijmengen indien gewenst. Er mogen geen oliesporen meer te zien zijn. Dan honing en müsli toevoegen en alles direct opeten. Begin elke dag met dit papje. Als je de smaak van lijnzaad niet kent kun je de hoeveelheid lijnzaadolie eerst wat beperken. Begin met 1 eetlepel, verhoog dit na een paar dagen tot 2 eetlepels, en dan 3 eetlepels per dag. Het belangrijkste aan dit recept zijn de lijnzaadolie en de kwark, grondig gemengd met elkaar. Je kunt de smaak ook verzachten door meer kwark te gebruiken, maar in feite is er niets mis met de smaak van biologische lijnzaadolie. Gewoon niet moeilijk doen is dus een goed idee.
|
|
|||||||||||||
|
|
|