Home | Contact | Mijn account | RSS |

Monsanto Tribunaal deed 18 april uitspraak in Nieuwspoort Den Haag

18 april 2017
Op 18 april 2017 presenteerden de vijf internationale rechters van het Monsanto Tribunaal hun juridische opinie in Nieuwspoort Den Haag. Ze zijn tot belangrijke conclusies gekomen, zowel over het gedrag van Monsanto als over de noodzakelijke ontwikkeling van internationale wetgeving.

De rechters oordelen dat Monsanto zich bezig heeft gehouden met praktijken die een negatieve uitwerking hebben gehad op het recht op een gezonde leefomgeving, het recht op voedsel en het recht op gezondheid. Daar komt bij dat Monsanto’s gedrag negatief uitwerkt op het recht van vrijheid ook in wetenschappelijke kringen, welke onmisbaar is voor onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Dit zijn erg belangrijke en op feiten gebaseerde conclusies die van groot belang kunnen zijn voor de slachtoffers van Monsanto overal ter wereld.

De rechters oordelen ook dat ondanks de ontwikkeling van veel instrumenten om de leefomgeving te beschermen, er een kloof blijft bestaan tussen toezeggingen en de daadwerkelijke bescherming van de leefomgeving. Internationaal recht zou moet worden versterkt voor een betere bescherming van de leefomgeving en het zou de misdaad van ecocide moeten omvatten. Het Tribunaal oordeelt dat indien ecocide als misdaad zou worden erkend binnen het internationale strafrecht, dat de activiteiten van Monsanto mogelijk aangemerkt kunnen worden als een misdaad van ecocide.

In het derde en laatste deel van het advies richt het Tribunaal zich op de steeds groter wordende kloof tussen internationaal recht op het gebied van mensenrechten en de wettelijke aansprakelijkheid van bedrijven. Het Tribunaal adviseert de Verenigde Naties nadrukkelijk in actie te komen om te garanderen dat mensen- en milieurechten worden beschermd door (internationale) wetgeving en niet worden overruled door handels- en investeringsverdragen. Het zou mogelijk moeten worden gemaakt dat multinationale bedrijven gerechtelijk worden vervolgd in het Internationale Strafhof.

Hier zijn de volledige tekst en de samenvatting van de juridische opinie door de rechters van het Monsanto Tribunaal van 18 april te Den Haag.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Tekst rechterlijke uitspraak
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring