Home | Contact | Mijn account | RSS |

Ellen Winkel

tekstschrijver / journalist
Adres: Schrijfwinkel, Thedingsweert 3, 4017 NR, Kerk-Avezaath (Tiel)
Telefoon: 0344-645420
E-mail: ellen@schrijfwinkel.nl
Website: www.schrijfwinkel.nl


Ik schrijf en redigeer artikelen, brochures en rapporten.
Daarnaast ben ik hoofdredacteur van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de BD-vereniging. Mijn interesse gaat uit naar (biologische) landbouw, voeding en gezondheid. Onderaan staat een voorbeeld van zo'n artikel, van Ehrenfried Pfeiffer uit 1950.

Helmy Abuleish' boek over SEKEM
Met SEKEM wilde Ibrahim Abouleish niet alleen bijdragen aan economische, sociale en culturele vernieuwing in Egypte. Hij wilde ook een inspirerend model voor ontwikkeling neerzetten. In 1977 ging hij van start in de woestijn 60 km ten noordoosten van Cairo. Nu ligt daar een bloeiend biodynamisch landbouwbedrijf met scholen, bedrijven en een medisch centrum dat aan ruim 1.500 mensen werk biedt. Op drie nieuwe locaties wordt woestijngrond ontgonnen. 700 boeren leveren hun producten aan SEKEM. In 2003 ontving Abouleish de Right Livelihood Award (Alternatieve Nobelprijs) en kreeg de SEKEM-aanpak wereldwijde bekendheid. De kroon op zijn werk was de opening in 2012 van de Heliopolis Universiteit voor duurzame ontwikkeling in Cairo. Abouleish schrijft: ‘Als jonge mensen de gedachte van duurzame ontwikkeling verinnerlijken en zich voor de ontwikkeling van de natuur en samenleving inzetten, dan is er hoop op een betere en rechtvaardiger toekomst.’

Lezingenprogramma Helmy Abouleish


Vrijdag 29 september 2017, 20.00 uur, Pakhuis De Zwijger, Amsterdam

Green Gold
Helmy Abouleish, CEO van SEKEM, geeft samen met Willem Ferwerda, oprichter van Commonland en nummer 1 van de Trouw Duurzame 100, een lezing waarin de visie op landschapsherstel en gemeenschapsvorming om stabiliteit te brengen in kwetsbare gebieden centraal staat. Helmy vertelt over SEKEM als hoopvol voorbeeld in de regio. Willem Ferwerda belicht zijn holistische visie op landschapsherstel en gemeenschapsvorming, die met succes wordt toegepast in de Altiplano Estepario in Zuid-Spanje en het veenweidegebied rond Amsterdam, Zaanstad, Hilversum en Utrecht. SEKEM en Commonland kwamen al in beeld in de inspirerende VPRO Tegenlicht-documentaire Groen Goud 2.
Toegang: gratis. Aanmelden is aan te bevelen. De voertaal is Engels
Voor informatie en aanmelden zie https://dezwijger.nl/programma/green-gold

Donderdag 28 september 2017, 20.00 uur, Landgoed Op Hodenpijl, Schipluiden

De Groene Woestijn
Landgoed Op Hodenpijl ligt in ‘de groene woestijn’ van Midden-Delfland, een landschap van ‘glas en gras’. Na het verhaal van Helmy Abouleish over de aanpak van SEKEM gaan Volkert Engelsman (Eosta), Govert van Oord (wethouder Midden-Delfland) en Deborah Post (Honey Highway) in gesprek over de vraag hoe een veelzijdig en bloeiend perspectief voor de groene woestijn in de Op Hodenpijlse polder kan worden ontwikkeld. Felix Rottenberg leidt de discussie.
Toegang gratis. Aanmelden is aan te bevelen. De lezing van Helmy is in het Engels.
Voor meer informatie en aanmelden zie https://www.ophodenpijl.nl/activiteiten/
U kunt vooraf biologisch eten; aanmelden daarvoor is verplicht.

Zaterdag 30 september 2017, 10.00 uur, Congrescentrum van de Universiteit Gent

Sociaal ondernemen brengt de woestijn tot bloei
In dit symposium van de Vereniging voor Associatieve Economie gaat Helmy Abouleish in op de vragen ‘Hoe heeft de wederzijdse bevruchting van westerse en oosterse spiritualiteit (antroposofie en islam) tot een toekomstgerichte, interculturele samenwerking geleid?’ en ‘Welke associatieve economische overleg- en samenwerkingsvormen zijn in en rond SEKEM gerealiseerd of uitgeprobeerd en welke resultaten hebben die opgeleverd?’
Toegang € 12 / € 8. Aanmelden is verplicht. De lezing van Helmy is in het Engels.

Voor meer infomatie en aanmelden

Boek bestellen
Voorintekenen op het boek kan tot 28 september via Club Groen ad € 20. In de boekhandel kost het €25. Leden van de Vriendenkring SEKEM betalen €20.

Reis naar SEKEM 11-18 november 2017
Naast een bezoek aan SEKEM en een nieuwe ontginning in Minya staan het Egyptisch museum, piramiden en moskeeën in Cairo en het graf en de zonnetempel van Echnaton op het programma. Deze laatste items zijn extra, boven het basisbedrag van ca. €1000 voor de reis naar SEKEM.
Meer informatie volgt binnenkort op www.sekemvrienden.nl

Meer weten:
- In de documentaire Groen Goud 2 (5 oktober 2014) kijkt VPRO Tegenlicht naar de winst die te halen valt uit het herstel van ecosystemen in Spanje, Egypte en India. Met John D. Liu (filmmaker en ecoloog), Ibrahim Abouleish (SEKEM) en Willem Ferwerda (Commonland).
- In NRC Handelsblad verscheen op 15 juli 2017 een necrologie over Ibrahim Abouleish, die 15 juni 2017 is overleden: De man die de woestijn in bloei zette
- Via de websites van SEKEM.com en SEKEMvrienden.nl is veel achtergrondinformatie te vinden.
- Informatie over Commonland vindt u op hier.Strict genomen had Ehrenfried Pfeiffer gelijk met zijn opmerking over directe faecaliënbemesting. Hij was echter duidelijk niet bekend met het onderzoek van het toenmalige Instituut voor Humusproductie en Compostering van dr. Gustav Rohde (Berlijn), het onderzoek van Sir Albert Howard ('The waste products of agriculture', 1931, Indore, India) en dat van dr. F.H. King (Farmers of Forty Centuries, VS), die laten zien dat er al eeuwen met faecaliën wordt gecomposteerd en dat er geen enkel bezwaar is tegen gebruik van faecaliën in compost, zolang er maar vorming van natuurlijke antibiotica plaats vindt die de darmflora in de mest wijzigt in een bodemflora (bij voldoende zuurstof). Dat hangt af van de aanwezigheid van een rijk en divers bodemleven, hetgeen weer samenhangt met een gunstige C/N-ratio in de orde van 12 á 15. De temperatuur die gedurende het composteren wordt bereikt hoeft beslist niet boven 65 oC uit te komen. Dat is zelfs af te raden, omdat dat gepaard gaat met forse koolzuurgasverliezen, tot wel 50% van de droge stof. Het verlies aan koolstof is nadelig voor het stikstofbindend vermogen van de compost en werkt dus ook verhoogde ammoniak- en nitraatvorming in de hand. Allemaal niet nodig bij slim fermenteren en composteren.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Ellen Winkel:


Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring